Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că intenţionează să schimbe, în toamnă, legea astfel încât poliţiştii cu vârste mai mici de 47 de ani să nu mai poată ieşi la pensie pe sume considerabile. Decizia vine la câteva zile după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii pensiilor militare, document ce prevede ca pensiile să nu fie mai mari decât salariul avut în activitate iar actualizarea să facă în funcţie de rata de inflaţie.

Carmen Dan a declarat și că în toamnă va fi revizuit statutul polițiștilor, precum și posibilitatea legală de a ieși la pensie până la împlinirea vârstei de 47 de ani. „În mod normal, conform Legii pensiilor militare din anul 2015, vârsta de pensionare nu ar putea să fie mai mică de 47 de ani. Avem însă un act normativ, vorbesc de Ordonanța 21 din 2016, care modifică nu legea pensiilor, ci Statutul polițistului, prin care s-a introdus un mecanism prin care angajatul, dacă i se desființează postul, sau se reorganizează unitatea unde lucra, putea refuza orice altă funcție și putea alege să iasă din sistem cu drept de pensie, asociind această posibilitate de a avea o pensie cât salariul sau chiar mai mare. Evident că oamenii aleg să plece din sistem la pensie decât să opteze pentru un alt loc de muncă în sistem”, a explicat Carmen Dan, duminică, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că, după modificarea legislativă prin care pensiile nu pot fi mai mari decât salariile, Guvernul pregătește modificarea Statutului polițistului, pentru a corecta prevederile ordonanței de anul trecut. Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a explicat, pe pagina sa de Facebook, ce presupun pensiile speciale. Precizările vin după ce Victor Ponta, fost premier, a declarat că modificarea legii pensiilor speciale a vizat doar pensiile militare.

Potrivit fostului premier, Guvernul a modificat pensiile militare, nu pensiile speciale, deși întreg scandalul iscat a avut în centru pensiile speciale. Pensiile speciale din această țară sunt pensiile parlamentarilor, magistraților, aviatorilor etc. Eu am înțeles ca Guvernul va acționa asupra pensiilor speciale, însă ordonanța modifică o lege a pensiilor militare de stat, care sunt altceva. Deci nu s-a atins nimeni de nicio pensie specială. S-a modificat legea 223/2015 care se referă la pensiile militare de serviciu, care au existat de la Alexandru Ioan Cuza și până azi și există în toate țările NATO”, a explicat fostul premier, la Realitatea TV.
„Haideţi să lămurim odată pentru totdeauna ce înseamnă pensie specială: acea pensie care se încadrează doar parţial principiului contributivităţii din Legea 263/2010 şi care e reglementată de o lege ce se referă doar la o anumită categorie de foşti angajaţi. Fie ca se numesc pensii militare, de serviciu sau indemnizaţii pentru parlamentari, dacă beneficiază de o lege proprie, se încadrează in categoria legilor speciale. De exemplu: diplomaţi -Legea 216/2015, funcţionari parlamentari – Legea 215/2015, aviatori- Legea 83/2015, grefieri – Legea 130/2015, consilieri şi auditori Curtea de Conturi – Legea 7/2016, magistraţi -Legea 303/2004 şi militari Legea 223/2015. Într-adevăr, până în anul 2015, când a apărut Legea 223, militarii nu beneficiau de legislaţie proprie, fiind incluşi in Legea 263/2010. Acum suntem într-o alta paradigmă. De care a uitat pâna şi iniţiatorul a mai toate legile speciale… Amnezie de vară”, a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Precizările vin după ce Victor Ponta a declarat, luni, că pensiile speciale nu au fost atinse de modificarea legii pensiilor, fiind vizate doar cele militare.

Și Călin Popescu Tăriceanu a avansat, luni, ipoteza largă potrivit căreia pensionarii să nu mai poată fi angajați în sistemul de stat. „Ceea ce am discutat cu primul-ministru şi cu ministrul muncii şi cu ceilalţi miniştri este următorul lucru: ca odată cu trecerea la pensionare şi pensionarea efectiv făcută, să nu mai poată exista şi posibilitatea reangajării pe acelaşi loc, pe aceeaşi funcţie sau în alt minister. Oamenii trebuie să se hotărască: ori vor să fie pensionari, ori, dacă sunt apţi de muncă, rămân la muncă”, a spus Tăriceanu. El a spus că ce va modifica legea în aşa fel încât să nu poată să funcţioneze acest sistem „dual” de cumulare a pensiei cu salariul.