Asociația Community Aid Romania în parteneriat cu Primăria Municipiului Medgidia și Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord au lansat, ieri proiectul “Consiliere, orientare, responsabilizare prin abordare informativă – CORAI”. Proiectul echipei din Medgidia a primit un grant în valoare de 30.000 lei prin programului de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități, ediția 2016, dezvoltat de HEINEKEN în parteneriat cu Asociația CSR Nest.

Vineri, de la ora 11.00, în sala de consiliu a Primăriei Medgidia a avut loc conferinţa de presă pentru lansarea proiectului. Mai multe femei interesate de acest proiect au venit pentru a auzi din gura specialiștilor care sunt cifrele alarmante la nivelul județului Constanța privind îmbolnăvirile de cancer de sân și de col uterin.

„În demersul nostru am pornit de la o serie de informații alarmante, care demonstrează necesitatea intervenției societății civile și a instituțiilor statului. Constanța este unul dintre cele mai bolnave județe din țară, ca pondere fiind pe locul 5 la numărul de persoane diagnosticate anual cu o formă de cancer, reprezentând 3,2% din populație. Numărul de cazuri noi diagnosticate la nivel județean în fiecare an este de aproximativ 500. Așadar ce putem face noi? Una dintre principalele măsuri pe care le putem lua este aceea de a informa oamenii despre riscul depistării târzii a acestei boli. Prin astfel de campanii dorim să ajungem la acele peroane care au mai puțin acces la educație, care au venituri mai mici… De aceea vom merge cu caravana în localitățile din apropierea Medgidiei, dar și în coli licee, case de cultură, pentru a discuta cu oamenii despre aceste pericole“, a declarat Gabriel Cateliu, Președintele Asociației Community Aid Romania.

Scopul proiectului este de a educa și de a informa populația din orașul Medgidia cu privire la modalitățile de prevenție a cancerului de sân și a cancerului de col uterin și pe această cale, să contribuie la creșterea numărului femeilor care depistează în faze incipiente această maladie, prin efectuarea controalelor periodice de specialitate.

Astfel, se vor organiza cinci sesiuni de informare în școli, licee și case de cultură, 10 ateliere de activități la biblioteca din Medgidia, un flash mob (cel mai probabil în piațeta Decebal) dar și un grup de suport pentru bolnavii oncologici.

„Grupul țintă al proiectului este reprezentat de un număr de 2.000 de persoane din comunitatea locală și din localitățile învecinate ce vor fi informate și educate în prevenție în cadrul activităților organizate în cadrul proiectului. În acest sens vor avea loc 5 sesiuni de informare în școli și licee, în bibliotecă și case de cultură din municipiu, 10 ateliere de creativitate și un Flash Mob. De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltat un grup de suport pentru bolnavii oncologici mediat de un psiholog, prin întâlniri bilunare ale participanților“, a explicat Alina Ocheană, bibliotecar la Biblioteca Municipală Medgidia, Filiala Nord, coordonator de proiect.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt reprezentați de 300 de participanți la sesiunile de informare, 100 de participanți la atelierele de educație non-formală, 100 de participanți la Flash Mob, cele 10 persoane mediate în cadrul grupului de suport pentru bolnavii oncologici, 30 de voluntari din cadrul asociației și 100 de utilizatori ai bibliotecii.

Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt 1.300 de persoane din comunitatea locală și din localitățile învecinate, persoane la care informația va ajunge prin intermediul celor prezenți la activitățile din cadrul proiectului, din media on line și off line, precum și prin intermediul celor două spații de informare organizate în bibliotecă și asociație.