Autor: Kinetoterapeut Virgil PRUTEANU
Oasele sunt ţesuturi vii şi la fel că toate ţesuturile vii se bazează pe vasele sanguine pentru a aduce sânge şi a le menţine în viaţă. În cazul în care un singur vas de sânge este deteriorat acesta nu poate cauza probleme deoarece există o aprovizionare cu sânge de rezervă care vine dintr-o altă direcţie. Anumite articulaţii ale corpului au doar câteva vase de sânge iar una dintre acestea este soldul.

În acest articol vom descrie ceea ce se întâmplă atunci când această alimentare cu sânge este deteriorată şi duce la apariţia necrozei capului femural (NCF) numită şi osteonecroză (moartea osoasă).

Cauzele apariţiei necrozei capului femural

Există multe cauze care pot duce la apariţia necrozei capului femural, de fapt orice lucru care afectează alimentarea cu sânge din acea zona.

Leziunile soldului pot deteriora vasele de sânge, la fel şi fracturile colului femoral. O dislocare a soldului poate rupe vasele de sânge. De obicei este nevoie de mai multe luni pentru că NCF să apară şi poate deveni o problema care să dureze ani de zile.

Anumite medicamente pot cauza această afecţiune, de exemplu pastilele care conţin cortizon, la pacienţii care trebuie să le consume zilnic. Injecţiile locale cu cortizon pentru a trata artrită sau bursită nu au dus încă la apariţia NCF.

Există o legătură clară între necroză capului femural şi stilul de viaţă al pacientului. Fumatul cauzează contracţia vaselor de sânge limitând astfel cantitatea fluxului sanguin într-o zona, cum ar fi soldul unde aprovizionarea cu sânge este deja limitată. Scafandrii şi minerii care lucrează la presiuni atmosferice special prezintă de asemenea un risc de deteriorare a vaselor de sânge.

Simptomele necrozei vasculare a soldului

Primul simptom al NCF este durerea când o greutate apasă pe sold. Această poate fi simţită în zona abdomenului, zona fesierilor şi în jos pe partea din faţă a coapsei. Pe măsură ce afecţiunea progresează, simptomele includ dezvoltarea unui şchiopătat în timpul mersul pe jos şi rigiditate în articulaţia soldului. În cele din urmă, durerea va fi prezenţa şi în repaus şi poate chiar interfera cu somnul.

Diagnosticul necrozei vasculare

Diagnosticul începe la un cabinet de Kinetoterapie Manuală cu o istorie completă a afecţiunilor şi un examen fizic. Terapeutul va cere detalii concrete despre locul durerilor, când au început acestea şi ce anume făceai când au început, de asemenea poate fi nevoie şi de radiografii.

Tratamentul necrozei vasculare a soldului

Odată ce NCF şi-a făcut apariţia opţiunile de tratament sunt determinate de cât de departe a ajuns afecţiunea şi care sunt simptomele ei. Alţi factori importanţi pot fi: vârstă, nivelul de activitate, starea generală de sănătate, inclusiv orice probleme specifice prezente. De exemplu, pacienţii cu probleme de sănătate grave sau cu o durata de viaţă limitată ar putea fi trataţi nonoperatoriu.

Dacă NCF este depistată din timp, tratamentul non-chirurgical prin kinetoterapie manuală poate fi cea mai bună opţiune.

În ceea ce priveşte medicaţia, anti-inflamatoarele sunt adesea folosite pentru a uşura durerea. În unele cazuri chirurgii prescriu modalităţi de tratament biofizice cum ar fi stimularea electrică sau terapia cu undă de şoc într-o încercare de a vindecă osul. Uneori aceste măsuri pot ajută la întârzierea necesitatatii unei intervenţii chirurgicale, dar rareori o pot înlătura.

Reabilitarea non-chirurgicală

Kinetoterapia manuală poate fi foarte eficientă în tratarea necrozei vasculare a soldului dacă este depistată din timp. Această poate ajută la uşurarea durerea şi poate preveni deteriorarea. Depistarea precoce şi tratamentul cu terapie fizică este cheia pentru reabilitarea non-chirurgicală a NCF.

În timpul primei vizite la cabinetul de Kinetoterapie Manuală terapeutul va lua unele măsurători de baza în ceea ce priveşte nivelul de durere, mobilitatea soldului şi capacitatea de a face anumite activităţi. Primele câteva şedinţe de tratamente se vor concentra pe reducerea durerii sau inflamaţiei. Gheaţă este o modalitate foarte utilă pentru a reduce durerea, cu toate acestea, mulţi pacienţi preferă căldură pentru a ameliorarea durerea în cazul articulatiei soldului profund. Masajul terapeutic, în special pentru muşchii fesieri, spate şi muşchii soldului pot fi de mare ajutor.

Înlăturarea presiunii care se acumulează în sold poate fi foarte eficientă pentru vindecarea osului şi gestionarea durerii. Kinetoterapeutul va poate învaţă cum să gestionaţi durerea de pe un picior pe altul prin folosirea scărilor sau mersului prin parc. Această afecţiune poate avea un efect negativ asupra muşchilor, articulaţiilor şi poate provoca probleme compensatorii în altă parte a corpului, cum ar fi la glezna, umeri sau spate, de aceea este foarte importantă kinetoterapia manuală în procesul de recuperare.

Cu toţii facem mii de paşi în fiecare zi, de aceea este imperativ că fiecare pas pe care îl faci când suferi de NCF să fie corespunzător, fără a pune presiune excesivă asupra soldului. Dacă nu reuşiţi să eliminate şchiopătatul kinetoterapeutul poate sugera folosirea unui ajutor la mers, o carja sau un baston.

În plus faţă de ameliorarea durerii obiectivele principale ale tratamentului prin kinetoterapie manuală sunt evitarea mişcărilor forţate pentru a menţine soldul şi muşchii în legătură, evitarea un prejudiciu, precum şi păstrarea activităţilor funcţionale normale.

Orice disconfort ar trebui luat în seama deoarece înseamnă că o presiune prea mare este pusă pe osul care este în proces de vindecare.

Dacă este necesar, iar vindecarea va permite, kinetoterapeutul poate mobiliza articulaţia soldului. Această tehnică încurajează soldul să se deplaseze treptat până ajunge în poziţia normală de mişcare. Mobilizarea soldului poate fi combinată cu întinderea asistată de orice muşchi strâns în jurul articulatiei.

În continuare kinetoterapeutul îţi poate prescrie o serie de exerciţii pe care le poţi face în confortul casei tale. Menţinerea mişcării zilnice este esenţială în evitarea uzurii suplimentare. Dacă articulaţia nu este corespunzătoare nutriţia poate fi una din cauze şi poate duce la osteoartrită precoce. Mişcarea articulatiei este foarte importantă prin aportul de sânge proaspăt la zonele care necesită vindecare.

Exerciţiile care implică întregul membrul inferior, cum ar fi genuflexiunile pe ambele picioare în acelaşi timp sau doar pe un picior, pot fi prescrise. Exerciţiile care lucrează muşchii şi care ajută cu activităţile zilnice, cum ar fi mersul pe jos şi urcatul scărilor, sunt o parte importantă în recuperare.

Anumite exerciţii pot include utilizarea de greutăţi pentru a oferi o anumită rezistenţă suplimentară soldului şi extremităţii inferioare. Kinetoterapeutul poate sugera să faci exerciţii în piscină. Proprietăţile hidrostatice ale apei împreună cu căldură acesteia pot ajută foarte mult în furnizarea confortului articulatiei soldului şi de multe ori permite exercitarea mişcării cu mai puţin disconfort.

Că urmare a oricărei leziuni la receptorii din articulaţii şi ligamentele care ajută cu echilibru şi proprioceptie funcţiile locomotorii se declină şi nu vor funcţiona la fel de eficient agravând prejudiciul creat.

Pe măsură ce mişcarea, puterea şi proprioceptia se îmbunătăţesc kinetoterapeutul îţi va prescrie exerciţii care vor stimula activităţile specifice de zi cu zi până la abilitarea completă.

Nu uită că şedinţele de kinetoterapie manuală trebuie combinate cu exerciţiile prescrise de terapeut şi trebuie respectate cu stricteţe.

 

Mai multe detalii pe virgilpruteanu.ro

Sursa: virgilpruteanu.ro