Avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin care urma să facă o vizită la Chișinău și în Transnistria nu a primit autorizația de la autoritățile române să survoleze spațiul aerian  al țării noastre. Vicepremierul rus a criticat dur interdicția de survol, acuzând autoritățile de la București că au pus în pericol viețile pasagerilor care se aflau în avion.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat că autoritățile s-au opus ca avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin să survoleze România. Potrivit Mediafax care citează site-ul FlightRadar24.com, aeronava a aterizat vineri după-amiază pe Aeroportul din Minsk, în capitala Belarusului. Cel mai probabil, avionul oficialului rus avea nevoie de realimentare cu carburant.

Reacția lui Rogozin nu a întârziat să apară, oficialul rus transmițând autorităților române să se aștepte la o ripostă. „Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!”, a transmis Rogozin, prin Twitter.

Rogozin voia să ajungă de la Moscova la Chișinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines), dar aeronava nu a primit aprobarea de a traversa spațiul aerian al României. Dmitri Rogozin era aşteptat în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, într-o vizită oficială. Aeronava nu a putut merge direct spre Republica Moldova din cauza interdicţiei impuse de Ucraina.

Potrivit Mediafax, decizia statului român a fost luată în baza articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora.