Trei parlamentari PNL au depus un proiect de lege care prevede ca şi studiile postuniversitare, de master şi de doctorat să fie asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, nu doar cele universitare, indiferent de numărul de ani şi de instituţii absolvite.

Aceştia îşi motivează iniţiativa prin faptul că muncă intelectuală este tratată „superficial” în România şi „dusă la derizoriu”. Iniţiatorii consideră că în România muncă intelectuală nu este recompensată suficient.

Potrivit Legii pensiilor, în acest moment se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, precum studiile la zi în învăţământul universitar.

Proiectul de lege prevede că acestor studii să li se adauge şi cele postuniversitare, cele ale programelor universitare de master şi de doctorat.

„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior beneficiază de asimilarea, că stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii”, se arată în proiect.

„Ideea acestui proiect are la baza şi o argumentare logică: muncă fizică este contabilizată prin diferite acte normative că şi vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi şi chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înţeleg surmenajul psihico-intelectual”, se arată în proiect.

Parlamentarii PNL spun că valoarea intelectuală a fost „tratată superficial”, iar prestaţia celor care intră în categoria „gulerelor albe” este „dusă la derizoriu”.

Proiectul a fost iniţiat de senatorul Cătălin Toma şi cosemnat de senatorul Marius Nicoară şi de deputatul Daniel Gheorghe. El a fost depus în Senat.

 

sursa:ziare.com