În urmă cu mai bine de un an, actualul primar al Medgidiei iniția un referendum de strângere de semnături pentru preluarea serviciului de furnizare a apei potabile de la RAJA. Motivul principal: practicarea unui preț mult prea mare de către această societate, cost care afectează în mod direct toți cetățenii din Medgidia.

Deși s-au strâns mii de semnături ale cetățenilor – care nu doar că și-au dorit acest lucru, dar chiar l-au cerut actualului primar -, cei care au adus această societate în Medgidia, prin votul dat în Consiliul Local, fac în continuare tot posibilul pentru ca medgidienii să plătească și acum un preț colosal pentru acest bun de larg consum – apa.

În toamna anului trecut, primarul Valentin Vrabie a făcut un nou pas în acest sens, cerând mandatul Consiliului Local pentru a iniția o procedură de negociere cu SC RAJA SA, operatorul regional al serviciului de apă și canalizare. Negocierile însă nu s-au putut concretiza, spune primarul, din cauza unor „bețe în roate“ puse cu ceva timp în urmă de către consilierii liberali ai municipiului Medgidia. Aceștia și-au adus aminte ieri, în cadrul ședinței de Consiliu Local, să îl chestioneze pe edilul Valentin Vrabie referitor la stadiul acestor negocieri.

„Eu sunt omul care vreau să rezolv aceste probleme pe care consilierii locali liberali le-au girat vreme de 12 ani, care au adus orașul în haos și au înglodat în datorii administrația locală până în 2028. Demagogia  dumnealor a ajuns la punctul maxim când doamna Gheorghiu (n.r. Georgiana Gheorghiu, consilier local PNL), care este unul dintre promotorii acestui dezastru – dintre cei care au dat aviz favorabil, prin vot, în 2008, pentru preluarea serviciului de apă și canal de SC RAJA SA – a ridicat problema stadiului procedurii de negociere cu RAJA. În 2016 doamna Gheorghiu a scris pe o hârtie, înaintată apoi Parcetului de pe Lângă Judecătoria Medgidia o plângere penală. Motivul: miile de semnătui strânse pentru acest referendum de la oameni ar fi false. Nu am vrut să spun până acum  pentru că am vrut să las problema să se rezolve de la sine.

Dar eu nu pot merge  mai departe cu negocierile pe care am vrut să le inițiez cu RAJA SA, atâta timp cât eu sunt cercetat penal pe această speță. Și de fapt nu este o singură plângere cu acest obiect ci există cinci plângeri penale.

Eu încerc să dovedesc  acum că aceste mii de semnături sunt reale. Imaginați-vă câtă muncă de sisif! Dar dacă această prigoană împotriva mea nu va înceta, voi iniția, din nou, procedura și campania de strângere de semnături în fața primăriei și poate așa doamna Gheorghiu va fi martoră și nu se va mai îndoi de dorința și de buna credință a oamenilor de a scăpa de această corvoadă care planează foarte greu  asupra cheltuielilor lunare pe care fiecare cetățean le suportă lunar“, a explicat primarul Valentin Vrabie motivul pentru care procedura de micșorare a prețului apei la Medgidia stagnează.

Cu toate acestea, edilul recunoaște că nu a stat cu mâinile în sân și încearcă, în continuare, să facă tot posibilul pentru ca serviciul de apă și canalizare să ajungă la costuri decente. Acel contract (n.r. încheiat cu RAJA SA în 2008) este atât de bine făcut și totodată defavorabil unității administrative (n.r. municipiului Medgidia), încât de foarte mult timp lucrez cu doi avocați foarte buni pentru a găsi o modalitate de a aduce acest contract în zona nulă, neconstituțională și astfel acest contract să poată înceta. Suntem într-o procedură avansată, dar așa cum oamenii știu, atunci când voi rezolva această problemă voi ieși și voi anunța acest lucru. Nu stau să mâ plâng iar circul creat de acești oameni îmi displace total și încerc să îl evit“, a afirmat edilul-șef al Medgidiei, Valentin Vrabie.