Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă TIKA și Muftiatul Cultului Musulman din România au organizat joi, 15 iunie, la București, o cină tradițională de iftar, la care au participat reprezentanți ai comunității musulmane din România, dar și reprezentanți ai autorităților locale și centrale și ai reprezentanțelor diplomatice.

An de an, în perioada postului specific Lunii Ramazan, Muftiatul Cultului Musulman din România susține organizarea iftarurilor la care sunt invitați deopotrivă membri ai comunității, dar și înalți oaspeți din rândul administrațiilor locale și centrale, Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, Consulul General al Turciei la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, ambasadori ai statelor islamice acreditați la București. Anul acesta evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă – TIKA. La eveniment au luat parte reprezentanți ai Uniunii Democrate Turce din România, ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, oameni de afaceri turci. Au răspuns invitației și subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, general maior în rezervă Nezir Gelaledin, consilier în cadrul Ministerului de Interne. Administrația prezidențială a fost reprezentată la eveniment de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

Cu acest prilej, muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a transmis următorul mesaj: „Deși suntem o comunitate mică, există persoane interesate pentru a perturba buna conviețuire și coeziune a comunității musulmane și de a schimba buna percepție pe care musulmanii au avut-o în rândul populației majoritare române încă de mai bine de opt secole. Dorința noastră este de a ne păstra valorile religioase tradiționale fără influențe din exterior și de a le promova pe acestea în rândul tinerei generații care conviețuiește în România cu populația majoritară. Uneori unii parteneri au idei și intenții bune, dar nu pot fi experimentate pe comunitatea musulmană din țara noastră datorită particularităților specifice și a responsabilităților ce-i revin Muftiatului Cultului Musulman. În ultima perioadă Muftiatul și-a orientat atenția atât către comunitatea musulmană din țara noastră, cât și către cea din străinătate pentru a identifica și găsi soluții la cauzele fenomenului radicalizării tot mai accentuate a unor grupări izolate care nu doresc să se integreze în societățile democratice de pe continent. În acest sens, menținem în permanență dialogul cu liderii religioși din Europa și Orient pentru a putea trage concluzii comune (…), acțiuni menite să limiteze acest fenomen și să îmbunătățească percepția populației occidentale față de Islam în general”.

Coordonatorul TIKA la București, Ahmet Daștan, a transmis și el celor prezenți următorul mesaj: „În această seară suntem adunați laolaltă oameni din toate sferele posibile. Sunt fericit că astăzi am alături de mine aproape toți partenerii cu care am colaborat în implementarea diverselor proiecte. (…) Pe lângă intenția de a organiza o astfel de masă, ne-am propus în primul și în primul rând să creăm o atmosferă de armonie între toate religiile pe care le întâlnim pe teritoriul României”.