Legea salarizării a fost adoptată astăzi de Senat cu 85 de voturi pentru, 10 împotrivă și 12 abțineri. Senatul este primă cameră sesizată pe legea salarizării, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Proiectul inițial al legii a suferit modifcări, salariile aleșilor locali, ai ANI, ANAF, ai celor din Educație și din Gărzile de Mediu fiind majorate. Raportul Comisiei conține ulele modificări care privesc în principal creșteri salariale. Astfel, au fost majorate cu 1.450 lei indemnizațiile tuturor primarilor și viceprimarilor de orașe din România, au fost majorate cu 15% salariile angajaților din serviciile deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Mediului, cu 10% cele ale personalului de specialitate al Consiliului Legislativ și cu 15% salariile angajaților Agenției Naționale de Integritate, care lucrează cu informații clasificate. O altă modificare se referă la sporul de 15% pentru persoanele cu handicap, care va fi acordat tuturor categoriilor.

Unele  amendamente vizează  majorarea  salariilor din familia ocupațională de funcții bugetare ”învățamânt”, astfel încât un director general administrativ al Universității va avea un salariu cuprins între 11.003 si 14.477 lei, la fel ca decanul, iar secretarul șef al Universității va avea salariu de pro-decan, cuprins între 10.037 și 12.459 lei. De asemenea, a fost introdusă o noua funcție, aceea de administrator șef facultate, care va avea, în 2022, un salariu cuprins intre 6.580 și 7.546 lei.

Au fost adoptate și modificări pentru personalul din Apărare. Un amendament votat astăzi prevede ajutoare pentru urmași, echivalentul a 12 salarii sau solde ale celui decedat, indiferent de vechimea în muncă a respectivului. În prezent, urmașii celor care au peste 25 de ani vechime, primesc un ajutor cuprins între 15 și 20 de solde.

Dacă va trece și de votul  din Camera Deputaților, actul normativ va intra în vigoare de la 1 iulie 2017.