Paştele sau Paştile Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii că fiind creştină, iar de alţii că fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne cu influenţe creştine considerabile.

Sărbătorită preponderent, în Europa de Sud-Est, această sărbătoare are la baza pomenirea celor decedaţi şi anume a rudelor şi prietenilor apropiaţi. De Pastile Blajinilor credincioşii vizitează mormintele rudelor/apropiaţilor de la cimitire, le aduc în ordine, iar după slujba preoţii săvârşesc sfinţirea lor.

Paştele Blajinilor se sărbătoreşte în lunea de după Duminică Tomii, la o săptămâna de la învierea Domnului, Pastile propriu-zis. în localităţile rurale mai mari şi în oraşele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.

Blajinii sunt, potrivit unei credințe străvechi, printre cei dintâi oameni de pe pământ. Trăiesc fara femeile lor, conviețuind cu ele numai 30 de zile pe an pentru procreație. Blajinii, incapabili de a face rău, se afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocuparile Blajinilor sunt postul și rugaciunile pentru cei vii. Ei nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști. Oamenii le vestesc ca a venit Paștele prin intermediul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii.

Ce să nu faci de Paştele Blajinilor

1. Cu toate că este cunoscută şi că sărbătoare a morţilor, nu se pomenesc doar cei aflaţi în nefiinţă. În lunea Blajinilor sunt amintiţi cei uitaţi, cei neştiuţi şi Albii. Preotul citeşte pomelnicele în biserica, după oficierea slujbei. Se pot întocmi şi pomelnice personalizate: preotul se roagă în tăcere pentru cei aflaţi pe listă, binecuvantandu-i.
2. Credincioşii nu trebuie să uite de copiii nebotezaţi sau avortaţi. Aceştia cer iertare în faţă lui Dumnezeu pentru păcatele mamelor care recurg la chiuretaj.
3. De Paştele Blajinilor nu ai voie să coci sau să speli haine. Nici să baţi covoare nu este acceptat, pentru că zgomotul făcut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga şi a ţine post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intră în biserica la Sfânta Liturghie.
4. Nu uită să împărţi ouă roşii celor necăjiţi, mai ales dacă sunt copii. Se dau şi bănuţi de argint în anumite zone ale ţării. De asemenea, tot de Paştele Blajinilor este bine să faci pomană dacă ai avut un deces recent în familie.
5. Nu ai voie să îi vorbeşti de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înţelegere cu aceştia. Se spune că morţii care sunt bârfiţi de Paştele Blajinilor pot face necazuri în casele oamenilor. La ţară se crede că blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omorî animalele aflate în câmp, însetandu-le chiar şi dacă beau apă, notează cei de la romaniatv.net.