Consilierii judeţeni se reunesc, vineri, 28 aprilie, de la ora 13.00, în şedinţă ordinară pe luna în curs. Până acum, convocatorul este compus din 21 de proiecte de hotărâre.

Cel de-al doilea proiect cu privire la care se vor pronunţa aleşii judeţeni este de mare interes pentru municipiul Medgidia. Acesta vizează aprobarea trecerii unui bun imobil aflat în proprietatea publică a judeţului Constanţa, din administrarea Consiliului Judeţean Constanţa în administrarea Consiliului Local al Municipiului Medgidia. Este vorba despre aprobarea trecerii către municipalitate a clădirii Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu“.

Totul a început la Medgidia

Amintim că la începutul anului, primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, după mai multe luni în care s-a interesat care sunt pârghiile necesare, a venit cu un proiect de hotărâre în şedinţa de consiliu din luna ianuarie, care prevedea preluarea Muzeului de Artă” Lucian Grigorescu”, din domeniul public al județului Constanța și administrarea Consiliului Județean Constanța, în administrarea Consiliului Local Medgidia.

Primăria Medgidia şi-a manifestat astfel intenţia de a pune în valoare această clădire, lăsată prea mult timp pradă nepăsării, şi care, cu siguranţă, va redeveni, în următorii ani, un simbol al municipiului Medgidia.

Muzeul Lucian Grigorescu a fiinţat între 1964 şi 1975 într-o clădire improprie. Astăzi, clădirea încă subzistă pe strada Română, servind ca sediu pentru câteva cabinete medicale. În 1975, muzeul s-a mutat în clădirea fostului liceu, devenind secţie a Muzeului de Artă Constanţa, unde a fost expusă colecţia cu tematică „pictură românească“, cu subiecte inspirate de peisajul dobrogean (N. Tonitza, Gh. Petraşcu etc), lucrări realizate de artişti dobrogeni (L. Grigorescu, l. Ciucurencu, Ion Pacea, Ion Nicodim, Ion Biţan etc.), lucrări de sculptură semnate Ion Jalea, B. Caragea şi alţii, precum şi peste 100 de lucrări de ceramică realizate în taberele de artă Hamangia. Cu toate acestea, muzeul din Medgidia nu a avut niciodată un fond propriu de lucrări, fiind doar o secţie exterioară a Muzeului de Artă din Constanţa.

În 2009, însă, muzeul a fost închis de Consiliul Judeţean Constanţa, condus pe atunci de Nicuşor Constantinescu, care a invocat lipsa de fonduri pentru funcţionarea sa. Doar că autorităţilor de atunci le-a scăpat un lucru din vedere: cultura trebuie sprijinită, nu îngropată! Un muzeu are rolul de a educa şi nu de a produce bani. Punând banul înaintea sufletului, autorităţile de la judeţ au închis atunci, cu „copmplicitatea“ administraţiei locale de la acea vreme, singura flacără de cultură ce mai era în Medgidia.

„Muzeul «Lucian Grigorescu» a fost un muzeu extrem de apreciat, cu multe exponate de valoare. După reabilitarea cădirii, desigur,  vom lua şi tot inventarul fizic. Vrem ca acelei locaţii să îi dăm menirea, să o facem funcţională, pentru că e păcat ca în mijlocul oraşului să fie o paragină. Nu trebuie să continuăm să ne lăsăm pierduţi în timp; sunt lucruri pe care avem obligaţia de a nu le lăsa pierii, lucruri pe care trebuie să le predăm copiilor noştri drept dovadă a vremurilor trecute şi o posibilitate de emancipare“, a declarat primarul Valentin Vrabie cu prilejul adoptării proiectului de hotărâre în şedinţa locală din ianuarie 2017.