Explozia care a avut loc, luni, la Rafinăria Petromidia a zguduit judeţul Constanţa din temelii! Autorităţile au decretat planul roşu. Cinci oameni au căzut victime exploziei. 

„A fost o explozie la instalația de azot. A fost declanșat planul roșu. Sunt patru persoane rănite. Una a fost dusă, deja, la spital. Sunt ambulanțe și mașini de pompieri la fața locului”, a declarat inițial secretarul de stat Raed Arafat.

Autorităţile spun că a fost vorba despre o explozie la un rezervor de azot sau la o pompă de alimentare. Patru dintre angajaţii rafinăriei au fost răniţi grav. În jurul orei 19.00, incendiul a fost localizat şi era ţinut sub control.

Poziţia Rompetrol

În cursul acestei zile, în jurul orei 18.00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalaţiei de distilare în vid. În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranţă. Pentru neutralizarea incendiului au intervenit echipajele de pompieri ale rafinariei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa si de la Staţia de Pompieri Midia-Năvodari. În timpul incidentului au fost rănite 4 persoane. În acest moment cei patru se află la spital sub supraveghere medicală. La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialişti şi a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. Reprezentaţii companiei sunt în legatură directă cu colegii afectaţi şi cu familiile lor şi le acordă tot strijinul necesar. În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalaţia afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă”, au transmis reprezentanţii Rompetrol.

Din păcate, unul dintre răniţi a decedat. Acesta suferise arsuri pe aproape toată suprafaţa corpului. Decesul a survenit în timp ce era internat la Bagdasar Arseni, eforturile medicilor fiind în zadar. Bărbatul, de 48 de ani, lucra ca inginer sudor la Rominserv.

UPDATE.

Reprezentanții Rompetrol au transmis astăzi un comunicat din care reiese faptul că locul producerii accidentului a fost conducta de Instalaţia Distilare Vid (DV), conducta PM-100-025-80-40H, după ventilul 100-FV-071- şi s-a constatat că instalaţia funcţiona normal.

„Conform primelo rcercetări ale specialiştilor, incendiul de pe platforma Petromidia înregistrat în data de 22 august 2016 nu a fost precedat de o explozie..Această precizare se regăseşte şi în comunicările oficiale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Compania Rompetrol Rafinare precizează, de asemenea, că toţi angajaţii săi din România beneficiază de un sistem integrat de asigurări de viaţă şi de sănătate. Asigurarea de viaţă acoperă decesul, invaliditatea şi bolile grave, iar asigurarea de sănătate acoperă spitalizarea şi intervenţiile chirurgicale.

Reprezentanţii companiei sunt în permanentă legătură cu familiile colegilor afectaţi de incendiul de pe platforma Petromidia şi asigură tot suportul necesar în aceste momente grele.

KMG International doreşte să mulţumească pe această cale autorităţilor care au participat la intervenţia de seara trecută, pompieri, echipele ISU Dobrogea, SMURD, precum şi medicilor care se ocupă de îngrijirea colegilor noştri.”, se arată în comunicatul Rompetrol.