Municipiul Medgidia a fost, astăzi, gazda expoziției de artă fotografică ”Culture and citizens in Shanghai”. Imaginile spectaculoase ale Shanghai-ului au fost aduse de oaspeți de seamă: Consulatul General al Republicii Populare Chineze la Constanța, prin prezența consulului general, Lliang Caide și Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța, reprezentată de președintele prof. dr. Aurel Papari.

Evenimentul cultural a fost organizat de Primăria Municipiului Medgidia în parteneriat cu cele două instutții mai sus amintite cu prilejul sărbătoririi ”World Cities Day Picture Exhibition”(Ziua Internațională a Orașelor). Oaspeții au fost primiți mai întâi în sala de ședințe a Primăriei muniocipiului Medgidia, acolo unde Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanța a semnat în cartea de onoare.

Colecția de exponate vernisată astăzi oferă imagini spectaculoase ale orașului Shanghai. Toate cele 35 de fotografii aparțin Universității ”Andrei Șaguna” și au fost dăruite pentru a fi expuse și în România. Medgidia este cea de-a treia „oprire“ a acestei expoziții, după municipiile Constanța și Tulcea.

Fotografia, simbol al prieteniei româno-chineze

„Este deja o tradiție ca Universitatea «Andrei Șaguna» din Constanța, fereastră deschisă a Shanghaiului în România, să aducă la Medgidia această expoziție de fotografie, aflată la cea de-a treia ediție. Este un simbol al prietniei pe care prietenii din Shangahi ni-l trimit cel puțin o dată pe an. Această pritenie este susținută foarte generos de Consulatul General al Republicii China la Constanța, care este cel mai activ consulat din Constanța“, a precizat președintele Universității „Andrei Șaguna“, prof. dr. Aurel Papari.


Expoziția s-a dovedit un real succes și contribuie la consolidarea schimburilor interculturale româno-chineze bazate pe legăturile de prietenie dintre municipiile înfrățite: Medgidia – Zhumadian și Constanța – Shanghai.

Consulul general Lliang Caide – „Vreau să întărim cât mai mult prietenia tradițională dintre China și România“

„În mandatul meu vreau să întărim cât mai mult prietenia tradițională dintre China și România. De aceea este o bucurie pentru mine să aflu că municipiul Medgidia este înfrățit cu municipiul Zhumadian din anul 2002. Organizarea acestei expoziții aici are, așadar, o semnificție foarte adâncă. Este pentru prima dată când vizitez municipiul Medgidia, dar mă bucur foarte mult să aflu că este o localitate care pune  mult accent pe cultură, unde ne-am bucurat de o primire foarte călduroasă. Simițim că Primăria Municipiului Medgidia își dorește să întărească relațiile de înfrățire cu municipiul Zhumadien din China“, a declarat consulul general al Chinei în Constanța, Lliang Caide.
”Ziua Internațională a Orașelor” este celebrată în întreaga lume la propunerea făcută de Republica Populară Chineză, în anul 2012, cu ocazia Expoziției Mondiale de la Shanghai.
Încă din anul 1998, Fundația ”Andrei Șaguna” a fost nominalizată ca reprezentant oficial al municipiului Constanța în relația de înfrățire cu Shanghai, pentru realizarea unor programe cultural științifice cu instituții similare din Republica Populară Chineză, iar din anul 2008 a fost declarată ”Fereastră deschisă a Shanghai-ului în România”.

„Suntem la cea de-a treia ediție în care se organizează această expoziție de artă fotografică în Medgidia. Noi suntem aleși în fiecare an să găzduim o astfel de expoziție. Suntem bucuroși că facem parte din acest set de evenimente organizate de universiatea «Andrei ȘAguna», fereastră deschisă a Shanghai-ului în România. Anul acesta expoziția are aproximativ 35 de lucrări care prezintă orașul, modul de viață, tradițiile în general,  din orașul Shanghai, pe care Medgidieni, sunt sigură, ar vrea să le cunoască. Expoziția de fotografie va fi deschisă aproximativ 15 zile“, a explicat viceprimarul Medgidiei, Luminița Vlădescu.

Subiectul discuțiilor purtate ulterior vernisării expoziției de fotografie l-a reprezentat necesitatea menținerii și revigorării relațiilor de înfrățire dintre municipiile Medgidia și Zhumadian.

„Suntem siguri că prin aceste evenimente și prin reluarea legăturilor de înfrățire cu Zhumadianul se pot dezvolta legături economice de care municipiul Medgidia are nevoie și astfel, investitori din Republica Chineză să fie atrași, de ce nu, să investească în Medgidia“, a precizat viceprimarul Medgidiei.