Vineri, 10 martie 2017, Biblioteca Judeţeană din Constanţa va găzdui evenimentul de lansare a „Albumului literar gastronomic tătăresc”. După o muncă de trei ani, cartea, semnată de prof. Leila Kerim Wilson, propune o incursiune surprinzătoare prin tot felul de arome și bunătăți tradiţionale tătăreşti specifice Dobrogei.

Data lansării nu este, probabil, întâmplătoare, albumul putând fi considerat un dar pentru toate doamnele indiferent de etnie.
Autoarea, Leila Kerim Wilson, este născută în Constanţa. A terminat Facultatea de Geografie – Engleză a Universităţii Bucureşti iar în prezent este este profesoară de limba engleză la o şcoală gimnazială din Constanţa. Nu este nicidecum la prima lansare de carte, în urmă cu două decenii fiind co-autor, alături de tatăl său – renumitul scriitor și gazetar Altay Kerim -, al „Dicţionarului Tătar-Turc-Român”.

Gastronomia, în accepțiunea de artă a gătitului, ocupă un loc important în cultura tătarilor crimeeni, fiind strâns legată de modul şi mediul de viaţă. Rețetele din bucătăria tătărească sunt prezentate în limba română, traduse în limba engleză şi presărate din loc în loc cu expresii din literatura orală tătară. „Necesitatea editării albumului gastronomic este ca generaţiile viitoare să ducă mai departe tradiţiile, hărnicia şi măiestria la bucătărie a tătăroaicelor dobrogene, dar să şi consolideze prietenia străveche de pe aceste meleaguri cu poporul român“, notează autoarea despre importanța apariției acestui album gastronomic.

Reţetele culinare prezentate în album sunt culese chiar din familia autoarei, iar fiecare reţetă are o poveste ce va incita curiozitatea cititorului încă din primele rânduri.
Gospodinele de etnie tătare sunt păstratoare ale tradițiilor culinare străvechi, iar rețetele sunt transmise din generație în generație. Bucatele tătărești sunt o explozie de gust și condimente, fiind gătite doar din cele mai bune alimente. Tătarii ospitalieri îşi servesc musafirii cu ce au mai bun și nu fac rabat de la calitate.

 

Sursa foto: facebook.com