Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, ar fi fost turnător la Securitate, sub numele de cod „Manole”. El s-ar afla în evidențele UM 0195, mai exact sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe, conform dezvăluirilor cotidianului România Liberă.

Cei vizați de turnătoriile sursei „Manole” dinainte de 1989 ar fi fost, în special, diplomați străini de la București, cu care Isărescu putea avea contact constant. Dintre diplomați, cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu ar fi scăpaat de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le-ar fi trimis Unității Militare 0195, notează România Liberă.

Mugur Isărescu a răspuns acuzaţiilor într-un interviu publicat în 20 februarie de Jurnalul Naţional, acordat jurnalistului Dan Constantin. „Este adevărat că statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalităţii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această temă din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceeaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”, a afirmat Isărescu. Declaraţiile din interviu au fost transmise şi ziarului România Liberă, ca reacţie la materialul care urma să apară.