După alegerile parlamentare din decembrie 2016, situația tensionată din interiorul Organizației Județene a PSD Constanța nu a mai putut fi ținută sub capac. Unele surse din interiorul partidului spun însă că încă din perioada pre-electorală erau unele tensiuni, de vină fiind, se pare, deciziile controversate ale actualei conduceri a partidului.

Răzmerița din PNL Constanța a culminat cu renunțarea la funcțiile de conducere a unor membrii vechi, pe fondul nemulțumirilor pre și post electorale. Aidoma întâmplărilor descrise de Caragiale, au apărut, în spațiul public, și unele scrisori deschise în care liderului PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, i s-a cerut demisia, acuzat de „conducere dictatorială, împreună cu un grup care a transformat filiala într-o oligarhie, într-o cumetrie în care «politica» se face doar funcție de interesele personale”, după cum se arăta într-una dintre aceste epistole.

Nume noi, dornice de afirmare

Biroul Permanent Judeţean al PNL Constanța s-a reunit, duminică, iar actualul șef al filialei, fostul deputat Gheorghe Dragomir, a anunțat că nu va mai candida la alegerile interne din primăvară, „în spiritul reînnoirii pe care liberalii au declanşat-o odată cu alegerile parlamentare din 11 decembrie“. Nu trebuie omis nici faptul că au fost multe voci care i-au cerut demisia, mai ales după decizia de a scoate de pe lista de candidați pe toți parlamentari.

Deja se întrevăd câteva nume dornice de a lua partidul, deși, până acum, niciunul nu a întreprins nimic oficial în acest sens. Unul dintre numele cel mai intens vehiculate este cel al deputatului Bogdan Huțucă, propus chiar de liga aleșilor locali din PNL Constanța. Nici Ovidiu Cupșa nu neagă interesul pentru funcția de președinte al PNL Constanța, dar, spune el, va candida doar dacă va avea o echipă de nădejde și doar dacă se va schimba actuala formă de alegere a președintelui, astfel încât absolut toți liberalii din județ să voteze, și nu doar câțiva reprezentanți. Interesați de o eventuală accedere în fruntea partidului ar mai fi, potrivit unor surse liberale, fostul deputat Mihai Lupu, consilierul județean, Remus Cristy Băisan, dar și…primarul George Scupra.

Derapajele „liberale“, sancționate

Nu este de trecut cu vederea și faptul că o serie de aleşi locali au solicitat, în cadrul reuniunii de duminică și luarea unor măsuri împotriva consilierului judeţean Remus Cristy Băisan, care, în ultima perioadă, s-a poziționat pe un val împotriva a orice și a transmis o serie de comunicate de presă prin care a adus atingere imaginii filialei, după ce a declarat că „la Constanţa, identitatea liberală declarată este doar una «de vitrină», folosită pentru ascunderea de interese obscure ale celor trei-patru membri care au uzurpat conducerea“.

Tot el este cel care și-a atras antipatia multor primari, după ce a contestat o hotărâre de consiliu județean prin care erau distribuite sume primăriilor din județ, pentru susținerea proiectelor. „Este facil de arătat cu degetul, sau de judecat pe după perdea. Când vine vorba de campanie nu am văzut pe nimeni să se implice în munca efectivă. Nu prea i-am văzut la muncă pe cei care tot ies în presă“, a declara unul dintre primarii vechi din PNL Constanța pentru Curier Local.

„Președintele organizației ar trebui să fie cineva care să nu fie «predispus» la a fi chinuit“

„Cred că tuturor li se aplică un crez pe care eu l-am întâlnit în partid, de când m-am înscris: Ușa este deschisă pentru oricine vrea să intre, dar le fel se deschide și celor care vor să plece și să nu facă parte din echipă“, a sintetizat edilul orașului Cernavodă, Liviu Negoiță.

„Momentan nu s-a stabilit niciun calendar al alegerilor, nu sunt depuse cereri de candidaturi, doar se testează terenul. Din punctul meu de vedere, președintele organizației ar trebui să fie cineva care să nu fie «predispus» la a fi chinuit, să fie singur: fără afaceri, fără soție, fără cumnați, socrii, frați și așa mai departe. Pentru că altfel este greu să faci față“, este de părere primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Despre situația puțin tensionată din partid a comentat, parcimonios, și primarul orașului Eforie, Robert Șerban: „Suntem un partid democratic. Trebuie să apreciem intenția oricui de pleca, sau de a veni. Cât despre cine ar putea fi un viitor președinte al Organizației Județene a PNL Constanța. Liga Aleșilor Locali l-a propus pe deputatul Bogdan Huțucă“, a declarat Robert Șerban.

Primarul orașului Ovidiu, interesat de „politica mare“ de la județ

Un alt primar de oraș, George Scupra, spune că nu este tocmai la curent cu ultimele discuții din BPJ Constanța, pentru că nu a participat la ședința de duminică, dar, dacă nu va exista o candidatură fermă, nu exclude posibilitatea de a intra chiar el în competiție. „Știu că Liga Aleșilor Locali l-a nominalizat pe Bogdan Huțucă, dar nu știu care este poziția sa față de acest lucru. Până la urmă, dacă nu se va înscrie nimeni pentru a candida, mă înscriu eu. Nu exclud această posibilitate. Dar e prematur pentru alte comentarii momentan“, a afirmat priamrul orașului Ovidiu, George Scupra, pentru Curier Local.

Unul dintre liberalii cu state vechi în partid, care a renunțat la funcția de vicepreședinte după alegeri, este Ovidiu Cupșa. Acesta spune că este interesat de o candidatură, dar doar în condițiile în care regulamentul de organizare al alegerilor se va schimba. „În momentul de față aștept cu interes calendarul desfășurării alegerilor. Salut decizia lui George Dragomir de a se retrage din fruntea PNL Constanța, e o chestiune de onoare și ar fi trebuit să o facă mai demult, odată cu aflarea rezultatului dezastruos al alegerilor. Dar e salutară decizia și acum. Eu îmi voi depune candidatura doar dacă voi avea susținerea unor colegi, dar nu vreau să fiu «tractor» într/o echipă slabă. Mă interesează în primul rând ca PNL Constanța să se reorganizeze într-o structură sănătoasă. Dar dincolo de acest lucru, cel mai important aspect este schimbarea regulamentului de organizare al alegerilor. Procesul trebuie să fie unul democratic, să li se ofere tuturor șansa de a alege. Momentan, pot alege doar câțiva membrii, cei care fac parte din CCL. Or, democratic este să se dea șansa absolut tuturor membrilor de a-și valida opțiunea“, a declarat Ovidiu Cupșa pentru Curier Local.

 

Sursa foto: ziarelive.ro