Gabriela Herghelegiu a fost condamnată, ieri, de magistrații Tribunalului Constanța la pedeapsa de 3 ani cu executare în regim de detenţie. Gabriela Herghelegiu a fost şef al Serviciului de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Medgidia până la surprinderea sa în flagrant în timp ce lua mită de la un investitor. Ea ar fi primit atunci o sumă importantă de bani din cei 140.000 lei din valoarea totală a unui proiect de execuție lucrări evaluate la suma de 7.000.000 lei, reprezentând un procent de 2% din contravaloarea facturilor ce urmau a fi încasate de o asociere de firme.

Pe lângă sentinţa la închisoare, magistraţii constănțeni au dispus confiscarea în folosul statului a sumei de 56.000 lei de la inculpată. Decizia nu este  însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

Ea a fost condamnată pentru o infracţiune de luare de mită, conform Codului Penal. DE asemenea, instanţa a decis restrângere unor drepturi pe o perioadă de cinci ani, precum: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Amintim că fosta şefă a achiziţiilor din Medgidia, Gabriela Herghelegiu, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Constanţa pe data 18 decembrie 2015.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora: „În toamna anului 2013, inculpata Herghelegiu Gabriela, în calitatea sa de șef al Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Medgidia, a pretins de la un om de afaceri (denunțător în cauză) 140.000 lei din valoarea totală a unui proiect de execuție lucrări evaluat la suma de 7.000.000 lei, reprezentând un procent de 2% din contravaloarea facturilor ce urmau a fi încasate de o asociere de firme, reprezentată de către denunțător.

În schimbul banilor pretinși, inculpata a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Primăriei Medgidia cu competență în atribuirea contractului respectiv, finanțat din fonduri europene, că îi poate determina pe aceștia să atribuie proiectul în cauză asocierii comerciale reprezentate de omul de afaceri și de asemenea că se va asigura de buna derulare a contractului atribuit fără întârzieri la plată.

La data de 23 octombrie 2015, inculpata a primit de la aceeași persoană suma de 10.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Din suma pretinsă, inculpata Herghelegiu Gabriela a încasat până în prezent suma de 66.000 lei“, se arată în comunicatul DNA emis pe 24 octombrie 2015.

 

sursa foto: tvalphamedia.ro