Pentru campania de plăţi din 2017, Ministerul Agriculturii a propus un plafon de 311,5 milioane de euro, pentru subvenţiile acordate crescătorilor de animale. Sumele sunt cu 1,5% mai mici decât cele alocate în campania de anul trecut. Una dintre cele mai importante plăţi căreia i s-a alocat un cuantum redus considerabil pentru acest an este Ajutorul Naţional Tranzitoriu, acordat crescătorilor de animale.

În 2016, România a avut cele mai mari subvenţii din UE în zootehnie, plătind până la 1.222 de euro pe cap de vacă de carne sau 826 de euro pe cap de vacă de lapte. Ministerul Agriculturii a stabilit plafonul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pe anul 2017, pentru speciile bovine şi ovine/caprine, la 189,6 milioane de euro, faţă de 203,1 milioane de euro anul anterior, cu 6,6% mai puţin decât anul trecut. Suma va fi plătită din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017 şi este aferenta anului agricol 2016.

În ceea ce priveşte sprijinul cuplat acordat crescătorilor de bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora, ovine, caprine şi viermi de mătase, plafonul a fost stabilit la 121,9 milioane de euro, în creştere cu 7,5% fasa de cei 113,3 milioane de euro acordaşi anul anterior.
Pentru speciile ovine/caprine noul plafon propus de MADR este de 28 de milioane de euro, faţă de 24, 5 milioane de euro anul trecut, pentru taurine de rase de carne şi metişii acestora subvenţia totală va fi de 11 milioane de euro, faţă de 10,5 milioane de euro anul anterior, în vreme ce pentru vacile de lapte se vor acorda maximum 81,4 milioane de euro, faţa de 76,9 milioane de euro anul anterior.

Cuantumul pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la efectivul de animale determinate.