Deși Guvernul nu este încă constituit, noii parlamentari români și-au luat mandatele în primire și au împărțit chiar și șefa câtorva comisii parlamentare. Activitatea Legislativului va intra însă în normal abia la începutul lui 2017.

La alegerile din 11 decembrie, judeţul Constanţa a trimis în Parlament cinici deputaţi şi trei senatori doar din partea PSD, totalul aleșilor fiind de 16. Curier Local vă „face cunoştinţă “cu noii aleşi prin intermediul unui set de materiale în care vom prezenta profilul parlamentarilor constănţeni.
Continuăm „serialul “cu PSD Constanţa, care are cei mai mulţi parlamentari trimiţând în Parlament cinci deputaţi – Iulian Iancu, Mircea Dobre, Cristina Dumitrache, Radu Babuş şi Gabriel Vişan şi trei senatori – Liviu Tit Brăiloiu, Ştefan Mihu şi Nicolae Moga. Noii intrați în Parlament sunt Iulian Iancu, Gabriel Vișan, Liviu Ţiţ Brăiloiu și Ștefan Mihu. Cel de-al patrulea deputat PSD pe listă este deja un parlamentar deja cu state vechi. Aflat la al doilea mandat, Radu Babuș este asigurat și pentru următorii patru ani.

Traseul unei tinere speranțe

Născut pe 18 noiembrie 1978, Radu Babuş este cunoscut mai degrabă drept fiul lui Constantin Babuș și el un PSD-ist cu state vechi. A absolvit Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, apoi Facultatea de Drept a Universităţii Româno-Americane, având un masterat în Management politic la ISD Bucureşti şi un altul în Drept social european. Babuș a fost președintele organizaţiei de Tineret a PSD Constanța, consilier judeţean din partea PSD şi director al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanța.
Radu Babuș a fost cercetat alături de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre și de Sorina Gina Hortolomei Moscu (reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA), într-un dosar instrumentat de procurorul constănțean Andrei Bodean. DNA a stopat însă cercetările faţă de Radu Babuş, la data presupuselor fapte în dosar fost director general al RAEDPP Constanţa, în prezent, deputat în Parlamentul României, pentru stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10, lit. a din Legea nr. 78/2000. În această cauză, Mazăre a fost trimis în sub aspectul săvârşirii a patru infracțiuni de abuz în serviciu Iar Sorina Moscu și societățile comerciale mai sus menționate pentru presupusa săvârșire a două infracțiuni de spălare a banilor.

Avere de parlamentar

Conform declarației de avere, deputatul Radu Babuş deţine două terenuri intravilane în staţiunea Mamaia şi comună Crişan (jud. Tulcea), dar și două terenuri agricole în comună Cerchezu. Mai are, printre altele, un apartament în Constanţa, un autoturism Mercedes E280 fabricat în 2007, medalii şi decoraţii evaluate la 4.000 de euro, bijuterii din aur estimate la valoarea de 7.000 de euro, tablouri şi icoane evaluate tot la 7.000 de euro, dar şi colecții de timbre care ajung la suma de 5.000 de euro.
Deți veniturile familiei Babuș au ajuns anul trecut la suma de 114.882,87 de lei, tânărul deputat PSD a împrumutat cu 670.635 de lei societăţile SC Edil Servis SRL şi SC Bora Two SRL, unde are de altfel și părți sociale.
Din declaraţia de interese reiese că este asociat la cele două societăţi împrumutate. În segmentul politic, pe lângă faptul că este deputat de Constanța, Radu Babuş este și vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.