Chiar acum înainte de sărbătorile de iarnă, când cei mai mulţi fermieri se pregăteau să scoată un ban cinstit de pe urma muncii lor de peste an, gripa aviară le pune afacerile pe butuci. Autorităţile constănţene spun că târgurile şi oboarele de păsări şi animale vor fi închise din cauza focarelor de gripă aviară depistate în Constanţa.

„Urmare a notificării nr. 17060/05.12.2016 primite de către Instituția Prefectului – Județul Constanța din partea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța privind confirmarea unui nou focar de Influența Aviară (Gripa aviară) tip H5N8 la un cadavru de cormoran în Dana 12 a Portului Constanța, vă informăm că începând cu data de 28.11.2016 a fost activat Centrul Local de combatere a Bolilor la animale la nivel județean.
Măsurile stabilite de către DSVSA conform Planului de măsuri care se impun pentru controlul Influenței aviare, pe teritoriul județului nostru, se mențin în continuare pe raza localităților Constanța, Palazu Mare, Mamaia, Lazu, Agigea și Cumpăna, aceasta fiind zona de supraveghere de 10 km din jurul focarului“, se arată într-o comunicare a prefecturii Constanţa.

Cele mai importante măsuri car trebuie asumate:
– în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanța în vederea efectuării examenului de laborator;
– INTERZICEREA (restricții) de mișcare din sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorității competente, respectiv DSVSA Constanța;
– interzicerea târgurilor, piețelor și expozițiilor;
– interzicerea ieșirii și intrării de păsări din exploatație fără aprobarea autorității locale;
– toate cazurile de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se anunță medicului uman de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om. Toate indicațiile medicului uman de familie și ale medicului veterinar de liberă practică se respectă necondiționat.

„Instituția Prefectului – Județul Constanța a transmis o înștiințare către primăriile vizate pentru luarea măsurilor stabilite pentru controlul influenței aviare și a informat Ministerul Afacerilor Interne asupra activării Centrului Local de combatere a Bolilor la animale. În continuare DSVSA Constanța va notifica Instituția Prefectului –județul Constanța asupra oricărei modificări a situației existente privind evoluției acestei boli pe teritoriul județului nostru“, se mai arată în comunicatul Prefecturii Constanţa.

Sursa foto: adevărul.ro

1 COMENTARIU