În doar câteva zile pornește oficial campania electorală, iar sondajul de uz intern al unui mare partid a ajuns în posesia STIRIPESURSE.RO. Cel mai surprinzător rezultat este cel înregistrat de ALDE, care abia dacă prinde 5% în opțiunile electoratului, conform sondajului intern al partidului.

Conform acestui sondaj, PSD ar obține 42% la alegerile din 11 decembrie, în timp ce PNL ar obține 30%, cifră care se apropie de scorul istoric al liberalilor 31-32%.

În rândul celor trei partide care au emoții cu intrarea în Parlament conduce USR cu 8%, urmat de PMP cu 6%, în timp ce ALDE are doar 5%. Tot la 5% îi regăsim și pe cei de la UDMR, care spre deosebire de ceilalți competitori au un electorat stabil.

Este de remarcat faptul că pe aceste cifre ar mai rămâne doar un procent de 4% pentru redistribuire, ceea ce nu le-ar aduce partidelor un plus foarte mare în tentativa de a obține majoritatea.

Alianțele care se prefigurează în acest moment arată cam așa: PSD+ALDE ar obține 47%, insuficient pentru o majoritate. De partea cealaltă, am avea alianța PNL+USR+UDMR, care ar obține 45%, adică tot insuficient pentru o majoritate.

În aceste condiții, Traian Băsescu devine actorul principal într-o viitoare schemă de guvernare. Atât cei de la PSD, cât și cei de la PNL au anunțat că nu vor face alianță cu Traian Băsescu, dar pe aceste cifre, tocmai PMP este actorul care ar putea înclina balanța într-o direcție sau alta.

Sursa: STIRIPESURSE.RO.