Proiectul de OUG privind amânarea depunerii Formularului 600 a fost aprobat de Guvern în ședința de astăzi. Ordonanța prevede că documentul poate fi depus până la data de 15 aprilie 2018.

Formularul 600 este declarația referitoare la venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate.

premierul Vasilică Viorica Dancila a declarat, la începutul ședinței de Guvern că  în perioada următoare, Ministerul Finanțelor trebuie să identifice o soluție permanentă „care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activități independente, iar plata să se facă o singură dată pe an și nu anticipat”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.

Măsura a fost luată în scopul creșterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuțiilor sociale obligatorii (contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate). Până acum au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016.

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse.