Comunitatea tătarilor din România riscă să nu mai aibă reprezentare în Parlament, în următorii patru ani.  Uniuniea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România (UDTTMR) se află într-o situație fără precedent: Biroul Electoral Central a respins lista candidaturilor depuse de reprezentanții tătarilor.

„Ne aflăm într-o situaţie foarte proastă, care se datorează unui cumul de fapte. Am rămas cu senzaţia amară că am pierdut cu dreptatea în mână“, a declarat duminică liderul UDTTMR, Gelil Eserghep înaintea unei ședințe cu reprezentanții uniunii.

Membrii BEC au fost luați prin surprindere de faptul că din partea aceleiași formațiuni etnice au fost depuse două liste distincte, semnate de două persoane diferite: una din partea UDTTMR, semnată de președintele Gelil Eserghep, și una din partea actualului deputat Amer Varol, semnată de un anume Gelal Nagi, având, se pare, aceleași însemne ale uniunii și purtând o ștampilă cu acestea. Astfel, BEC a trimis cele două cazuri în instanță, care a decis, definitiv, să le respingă pe amândouă. Numai că, porvit lui Gelil Eserghep, uniunea nu ar fi fost anunțată în două zile despre respingerea listei, cum ar fi fost legal, ci în 10 zile, fiind tardiv pentru a mai putea face ceva, întrucât Curtea de Apel București a anulat ambele liste.

dsc_2580-1UDTTMR nu este singură în acest impas. O situație asemănătoare se regăsește și în cazul comunității. Și din partea ucrainienilor au fost depuse două liste, iar instanța le-a anulat pe ambele. Cele două formațiuni minoritare au decis să facă front comun și să încerce să remedieze în timp util această problemă, până la termenul-limită de 27 octombrie.

Președintele uniunii a declarat și că actualului deputat Amet Varol, care a depus cealaltă listă – unde figura ca singur candidat al uniunii – i-a fost făcută plângere penală. „Din cauza unui om care a pus interesele personale mai presus decât cele ale unei comunități întregi riscăm să nu mai avem reprezentare în Parlament. De fapt, nici în ultimii patru ani nu am fost reprezentați, pentru că deputatul Amet Varol nu a făcut nimic pentru comunitate“, a mai declarat Eserghep.

Dacă UDTTMR rămâne fără reprezentare în Parlament, uniunea ar putea avea de suferit și din punct de vedere financiar, pentru că nu va mai putea beneficia de sumele acordate, anual pentru proiectele minorităților. Însă nu aceasta este cea mi mare durere, a precizat Gelil Eserghep. „Frații noștri din Crimeea sunt terminați. Noi suntem singurul lor far călăuzitor. Suntem singura comunitate care căutăm să păstrăm tradițiile și limba. Credeți că țara aceasta, România, ai cărei cetățeni loiali suntem, ne va lăsa baltă acum? Acestea sunt momente în care vom vedea cât de unită este această comunitate”, a afirmat Gelil Eserghep, președinte UDTTMR. El a adăugat că în perioada următoare, reprezentanți UDTTMR din teritoriu vor demara o campanie importantă de strângere de semnături. Acestea vor sta la baza unui memoriu care urmează a fi trimis către Preşedinţie, Guvern Ambasada SUA și celelalte instituții democratice ale statului.

Comunitatea tătară caută încă soluții împreună cu avocații. Potrivit liderului UDTTMR, ar mai exista o posibilitate ca un tătar să candideze pe locuri eligibile la un alt partid menționând că a vorbit deja cu un partid anume pentru acest lucru, fără a da vreun nume. „Sunt mi multe opţiuni: Putem să figurăm pe loc eligibil pe lista unui partid, iar apoi candidatul nostru să demisioneze odată Ajuns în Parlament, sau să așteptăm soluţia avocaţilor“, a completat președintele UDTTMR.

După terminarea conferinței de presă un grup de tătari aflat la poarta instituției susțineau că nu au fost lăsați să participe la ședință, învinovățindu-l pe actualul lider ca fiind singurul vinovat de această situație, aparent fără ieșire, în care se află UDTTMR.