Preţurile petrolului au început săptămâna oscilând în jurul maximului ultimilor trei ani, de aproape 70 de dolari pe baril, scrie Ziarul Financiar. Mai mulţi analişti susţin că preţul petrolului poate ajunge la 80 de dolari pe baril.

Prețul a fost propulsat de semne că oferta este în scădere din cauza reducerii producţiei în statele OPEC şi Rusia şi ignorând livrările mai mari din SUA, potrivit Reuters, citat de zf.ro.

Pactul de reducere a producţiei încheiat între OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol a dat un impuls puternic preţurilor petrolului, atât petrolul Brent, cât şi cel WTI (destinat pieţei americane) atingând săptămâna trecută niveluri nemaivăzute din decembrie 2014. Semnele în creştere privitoare la reducerea cererii au întărit încrederea în rândul traderilor şi analiştilor că preţurile pot persista în apropierea nivelurilor actuale. Alţi factori, incluzând riscurile politice, au susţinut şi ei preţurile petrolului.

Byron Wien, de la Blackstone, include petrolul la 80 de dolari pe lista sa anuală de zece surprize care ar putea apărea pe pieţe în acest an. Citigroup lansa o estimare similară.

Nici pentru Yoon Chou Chong, de la Natixis Asset Management, ideea petrolului la 80 de dolari nu pare una absurdă. Producţia restrânsă a marilor producători şi impulsul sporit de a menţine stabilitatea înainte de îndelungat anticipatul IPO al Saudi Aramco vor susţine preţurile în acest an, potrivit acestuia.