Contractul pentru cumpărarea a 227 transportoare blindate Piranha 5 de la compania americană General Dynamics va fi semnat vineri la Ministerul Apărării, anunță ministerul într-un comunicat, potrivit Hotnews. 

În luna noiembrie Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern prin care s-au aprobat circumstanțele și procedura specifică pentru atribuirea unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate și derivate pe platforma PIRANHA 5 și a suportului logistic inițial către General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH.

Contractul prevede că primele 30 de transportoare să fie livrate din Elveția, iar următoarele 197 să fie integrate și produse la Uzina Mecanică București. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

Potrivit textului Hotărârii de Guvern MApN ar trebui să semneze un prim contract subsecvent de circa 400 de milioane de euro pentru 94 de transportoare, iar primele 5 ar fi trebuit să ajungă în România încă de la finalul lui 2017.

Ca fapt divers, la paradă militară de 1 Decembrie din Capitală trei transportoare blindate Piranha V au fost aduse de către producător pentru a fi prezentate publicului.

În expunerea de motive MApN detaliază nevoia de a dota forțele terestre cu noi transportoare și se precizează că e nevoie de noi transportoare, cu protecție mai mare și putere de foc sporită, chiar dacă acestea nu vor mai fi amfibii.