Efectuarea serviciului pe școală de către elevi, folosirea notelor ca mijloc de coerciție și sancționarea elevilor care nu poartă uniformă unității vor fi interzise de-acum încolo, potrivit noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat pe 8 ianuarie de către ministrul Educației.
Regulamentul a fost anunțat pe Facebook, marți seară, de către Liviu Pop. Deși unele dintre modificări sunt binevenite, reprezentanții elevilor îl acuză pe ministrul Educației de ilegalități, modificând drepturi altfel decât prin Statutul Elevului, fără să facă anterior nicio consultare publică.
Printre modificările aduse de Liviu Pop sunt faptul că „pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasa, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ” (articolul 197), „rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj etc. nu poate fi folosit că mijloc de coerciție, acesta reflectând strict rezultatele învățării, conform prevederilor legale” (aliniat 3, adăugat la articolul 113), iar la articolul 198 se adaugă un aliniat care prevede interzicerea serviciului pe școală sau sancționarea elevilor care nu poartă uniformă unitățîi.
„În mare sunt modificări făcute pentru zona de auxiliare. A sporit rolul asociațiilor de părinți, a interzis elevul de serviciu și se prevede faptul că nota nu poate fi folosită că mijloc de coerciție (propusă de mine). Are și părți bune. Dar părțile negative țin de faptul că nu a fost consultare publică deloc, niciun proiect pe site-ul MEN. Plus că modifică zona de drepturi ale elevilor altfel decât prin Statutul Elevului, ceea ce e ilegal. La telefoane singură modificare e că trebuie depozitate în timpul orei. Și înainte era interzisă folosirea în timpul orei (ceea ce e în regulă), iar utilizarea lor era oricum sancționată. Să îi pui pe elevi să le depoziteze înseamnă că prezumăm din start că toți încalcă regulă și le utilizează”, a declarat pentru HotNews președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.