Radu Mazăre nu va primi azil politic în Madagascar pentru că nu există un cadru legal în baza căruia să i se acorde, a declarat consulul Republicii Madagascar, Serge Rameau, potrivit ziare.com.

Nu numai că statul de pe coasta estică a Africii nu îi poate oferi protecție lui Radu Mazăre, dar România ar avea chiar pârghiile legale de a-l aduce pe acesta în țară, apreciază Serge Rameau.

„Nu a venit la noi că să ceară o viza. Nici nu a venit personal la ambasada. A trimis pe cineva, o prietenă a lui, cu un dosar la ambasada Romei, că să ceară un aviz de expatriere. Azil politic la Madagascar nu există. Nu e prevăzut, nu este niciun cadru. Poți veni la Madagascar și cu o viza de 30 de zile transformabila și să ceri ședere cu anumite scopuri. Dar în niciun caz nu există azil politic.

Cum am aflat eu, dar nu știu dacă e adevărat, că spune că dacă e pus în România în închisoare o să fie omorât și de asta cere azil politic în Madagascar. Este un cadru juridic între Franța și Madagascar care s-a extins și la Uniunea Europeană. Iar România făcând parte din UE poate prin acest cadru juridic să acționeze niște legi că să poate să trimită cerere de aducere”, a precizat Serge Rameau pentru Antena 3.

Radu Mazăre a plecat din țară de Crăciun cu un avion care avea că destinație Parisul. Acesta a încălcat prevederile controlului judiciar și a anunțat din Madagascar că nu se va mai întoarce în România.

Ulterior, avocatul familiei a precizat că a plecat în Madagascar și Alexandru, fratele lui Radu Mazăre. Acesta ar urmă să se întoarcă însă în țară pe 10 ianuarie.