Locuitorii din Bulgaria din județele Vidin, Vratsa și Montana vor fi întrebați dacă doresc desprinderea de Bulgaria, iar apoi vor solicita alipirea la România, a explicat liderul acestei regiuni, Boris Kamenov, potrivit stiripesurse.ro.

Organizatorul protestului şi al strângerii de semnături, Boris Kamenov, a declarat pentru canalul de televiziune NOVA, că unul dintre motivele acestei iniţiative este de a salva cele trei regiuni de corupţia din Bulgaria.

„Noi nu ar trebui să fim parte a acestei corupţii. Nord-vestul este cunoscut ca având luptători”, a spus Kamenov.

El a amintit că în trecut populaţia din regiunea sa natală s-a răsculat împotriva Imperiului Otoman şi a iniţiat revolta din septembrie 1923.

Boris Kamenov a subliniat că oamenii din nord-vestul Bulgariei au luptat întotdeauna pentru ‘democraţie reală’.

Întrebat de ce nord-vestul Bulgariei doreşte să devină parte a României, Kamenov a menţionat fără ezitare eficienţa mai mare a sistemului judiciar românesc şi a luptei contra corupţiei. ”Sistemul lor judiciar este mai democratic şi mai reformat”, a afirmat el.

Un alt „separatist” a spus că susţine iniţiativa întrucât în nord-vestul Bulgariei nu există locuri de muncă disponibile. „Muncim în Kozlodui, Plovdiv şi în alte oraşe şi nu există nimic aici”, a declarat el pentru postul de televiziune citat.

Iniţiatorul mişcării pentru independenţă a adăugat că numai după ce zona din nord-vestul Bulgariei ar obţine independenţa ar urma să fie prezentată României o propunere de anexare.

În legătură cu o eventuală similitudine între regiunile bulgare Montana, Vidin şi Vraţa, pe de o parte, şi regiunea catalană din Spania, Boris Kamenov a replicat că nord-vestul Bulgariei are nevoie de „un bărbat ca Puigdemont”.

Sursa: www.stiripesurse.ro