Numită şi „rădăcina de aur”, Rhodiola rosea era considerată o plantă sacră acum 2000 de ani. Farmacologii şi botaniştii greci au amintit-o încă din anul 77 î.H ca având capacitate de stimulare a longevităţii, potenţei sexuale şi a proprietăţilor cognitive. 

Planta este benefică pentru reducerea stresului şi creşterea funcţiei suprarenale şi poate îmbunătăţi calitatea somnului. “Potrivit unui studiu publicat în 2009, planta are efecte benefice asupra reducerii stresului şi a oboselii.

În cadrul studiului, 60 persoane au fost împărţite în două grupuri. Un grup a primit un placebo, iar celălalt Rhodiola rosea, iar participanţii la studiu au fost urmăriţi timp de 28 de zile. La finele celor patru săptămâni, participanţii care au luat Rhodiola au raportat rezistenţă sporită, claritate mentală ridicată, precum şi o capacitate mai bună de a se concentra asupra sarcinilor.

De asemenea, nivelul de cortizol scăzuse în comparaţie cu cei din grupul placebo”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea. Utilizată sub formă de tinctură, Rhodiola rosea poate stimula dopamina şi serotonina, hormoni cu efect pozitiv asupra dispoziţiei, dar şi asupra libidoului, şi poate creşte imunitatea.

Efect în doze mici

Potrivit specialistului, Rhodiola are efect stimulent atunci când este luată în doze mici şi relaxant atunci când e administrată în doze mai mari.

Capacitatea de ameliorare a funcţiei sexuale la bărbaţi a fost demonstrată prin studii şi explicată prin faptul că substanţele active ale plantei previn scăderea secteţiei de hormoni masculini. De asemnea, au proprietatea de a întârzia instalarea menopauzei, de a regla ciclul menstrual şi de a îmbunătăţi fertilitatea prin menţinerea nivelului de progesteron şi estrogen.
Sursa: www.adevărul.ro