Castelul La Mothe-Chandeniers (Vienne) din Poitou a fost cumpărat de aproape 25.000 de persoane şi va avea coproprietari anonimi din 115 ţări care au plătit mai mult de 1,6 milioane de euro, potrivit AFP, citat de news.ro.

 

„Este un record pentru Franţa şi fără îndoială pentru Europa în ceea ce priveşte fondurile strânse şi al celor care au cumpărat”, a afirmat marţi pentru AFP Romain Delaume, director al agenţiei de finanţare participativă Dartagnans.fr, care a lansat în octombrie cumpărarea colectivă împreună cu Asociaţia „Adopte un château”, reţea de ajutor pentru castelele aflate în pericol.

Din Franţa şi din Statele Unite în majoritate, dar şi din Afganistan, Burkina Faso, Peru, persoane anonime au achiziţionat în două luni şi jumătate pentru 50 de euro „bucata” lor de castel sau au oferit-o unei rude de Crăciun. Ei vor putea deveni acţionari la societatea pe acţiuni simplificată (SAS) cu 1 euro suplimentar.

Oferta este în prezent închisă şi numărul total de contributori se apropie de 19.000, unii cumpărând mai multe părţi pentru a face cadouri.

Castelul La Mothe-Chandeniers a fost construit în secolul al XIII-lea, dar versiunea sa actuală datează din secolul al XIX-lea.