Noua legislație,după transferul contribuțiilor, le dă mână liberă angajatorilor, de la 1 ianuarie 2018. Fără a se implica absolut deloc, companiile pot scăpa foarte ușor de angajații incomozi.

Măsura fiscală de transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat le per­mi­te companiilor să scape mai uşor de unii angajaţi. Orice angajator poate decide preferențial cui îi majorează salariul brut cu 17-22% astfel încât netul să nu-i fie diminuat. Ceilalți angajați vor fi forțați să plece singuri din moment ce salariile li se vor diminua semnificativ.

„Ordonanţa lasă o portiţă pentru angaja­to­rii care aveau nişte probleme cu nişte angajaţi, să poată să scape de ei mult mai uşor. Poate să se întâmple şi treaba asta şi să se majoreze salariul preferen­ţial, de exemplu. Respec­ti­vul angajat este pus în faţa fap­tului îm­plinit: poate să aleagă să rămână cu salariul semnificativ diminuat sau să plece de bunăvoie”, a spus Gabriel Sincu, director de taxe la firma de audit şi consultanţă EY, în cadrul emisiunii online de business ZF Live. În prezent, legis­la­ţia muncii face destul de dificilă concedierea unui angajat, iar companiile care vor să „scape” de angajaţii neperfor­manţi trebuie să aducă foarte multe dovezi în acest sens în cazul în care se ajunge în instanţă (pentru că instanţele dau dreptate, de cele mai multe ori, angajaţilor).

Sursa: www.bugetul.ro