Ministerul Energiei intenționează să-l schimbe pe Marius Mitruș din funcția de membru în Consiliul de Administrație al Rompetrol Rafinare, fiind convocată cu acest scop Adunarea Generală a Acționarilor pe 16 ianuarie 2018, precizează Hotnews.

Marius Mitruș este și consultant strategie, cu atribuții de consiliere a conducerii executive a BNR. În locul sau, Ministerul Energiei propune pe Nicoleta Viorica Soisun. Ea a fost angajată la Cancelaria fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, după doi ani în care a muncit pe funcția de casiera la Casă de editura și presă „Realitatea Românească”. În prezent, este consilier în Secretariatul General al Guvernului.

A studiat la Facultatea de Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice. Potrivit surselor HotNews.ro, este susținută pentru nouă funcție de conducerea ALDE.

Revocarea lui Marius Mitruș va avea loc începând cu 16 ianuarie 2018, dată desfășurării Adunării Generale a Acționarilor.

Nicoleta Soisun va fi numită pentru un mandat care expiră trei luni mai târziu, pe 30 aprilie 2018. Atunci expiră mandatul actualilor membri ai Consiliului de Administrație.

Practic, Ministerul Energiei depune efortul de a administratorul de la Rompetrol în condițiile în care mandatul urmă să expire în scurt timp, fapt care ridică anumite semne de intrebare.

Ministerul Energiei a mai încercat și în martie 2017 să-l schimbe pe Marius Mitrus, însă în cele din urmă și-a respins în AGA propria cerere de revocare.

S-a mai încercat debarcarea sa

Marius Mitruș ocupă funcția de administrator la Rompetrol Rafinare din aprilie 2016, la propunerea Ministerului Energiei, în calitate de acționar minoritar al Rompetrol Rafinare. Potrivit CV-ului sau, Marius Mitruș (38 de ani), absolvent al Academiei de Studii Economice și al Academiei Naționale de Informații, a lucrat timp de 12 ani (2001-2013), pe diverse funcții, într-o „instituție cu atribuții în domeniul securității naționale”. În perioada 2009-2013 a fost chiar director adjunct într-o direcție din cadrul acelei instituții. Din 2013 este consilier în BNR.

De asemenea, în septembrie 2016, a fost selectat de Ministerul Energiei, în baza OUG 109/2011 privind guvernanță corporativă, pentru a ocupă funcția de membru în Consiliul de Administrație al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie în care statul român, prin Ministerul Energiei, este acționar unic.

Ministerul Energiei deține 44,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare.