Guvernul va decreta doliu național pentru zilele de 14, 15 și 16 decembrie, a anunțat premierul Mihai Tudose, la începutul ședinței Guvernului de miercuri. 

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va ajunge pe 13 decembrie în țară, la ora 11.00, pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașină la Castelul Peleș.

La ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Ulterior, la ora 18.00, acesta va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regală, pentru o ceremonie privată.
Casă regală a stabilit și un program pentru depunerea de flori.
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, de la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de înmormântare, iar la ora 18.45 va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Nouă Catedrala de la Curtea de Argeș, informează Casă Regală.
Dar ce înseamnă acest doliu național?
În zilele respective, toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în berna.

Steagul va fi coborât în berna și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și că pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion romanesc.

În principiu, aceleași obligații le revin și românilor care au la case arborate steaguri.

De asemenea, posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură, își vor adapta programul în mod corespunzător, adică nu vor difuza emisiuni de divertisment.

Si competițiile sportive pot fi amânate, la fel și concertele sau alte spectacole.

Ultima data, Romania a fost în doliu național anul trecut, pe 13 august, când a fost înmormântată regina Ana, soția suveranului Mihai I.