Primăria Municipiului Medgidia și Garnizoana Medgidia au marcat Ziua Națională a României printr-o serie de manifestări menite să reîmprospăteze amintirea acestui important moment istoric.       

Sărbătorirea tuturor românilor a debutat cu un ceremonial de omagiere a făuritorilor unității, independenței și suveranității statului român. Acest ceremonial a constat într-o slujbă religioasă de pomenire a eroilor români căzuți în luptă și o depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Români.

Evenimentul a continuat pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu” cu evocarea semnificației patriotice a zilei de oficialitățile publice locale, civile și militare.

Cu acestă ocazie, militarii Guzu Vasile Daniel, Morărețu Cosmin Adrian, Negrea Ciprian Daniel, Livadariu Răzvan Marius, Braec Lucian Nicolae și Bobocia Cristian, din cadrul Batalionului 911 Infanterie „Capidava”, au fost înaintați în gradul de fruntaș.

A urmat defilarea plutoanelor Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Trapaeum Traiani” și Batalionul 911 Infanterie „Capidava”.

Întreaga manifestare s-a încheiat cu un spectacol de cântece și dansuri românești susținut de soliștii și ansamblurile folclorice ale Casei de Cultură „Ioan N.Roman”.

Mai jost aveți mesajul primarului municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, la ceas de sărbătoare:

„Bună ziua! Doamnelor și domnilor, Distinși invitați, Dragi medgidieni, Ziua de 1 Decembrie, proclamată Ziua Națională a României prin Legea nr.10/1990 și consfințită în Constituția României. Este ziua în care toți românii își onorează țara și își cinstesc cu profundă recunoștință generațiile care au luptat pentru libertatea și unitatea neamului românesc. Astăzi este sărbătoarea noastră, este sărbătoarea moşilor şi strămoşilor noştri, este sărbătoarea copiilor şi nepoţilor noştri.

1 Decembrie este ziua în care noi, românii de pretutindeni, celebrăm Marea Unire de la Alba Iulia, moment istoric care a însemnat împlinirea unui vis de veacuri, unui vis care poartă un singur nume: România Mare. În ciuda veacurilor de suferinţe, marilor sacrificii și tranzițiilor dureroase, Dumnezeu a ocrotit acest popor care s-a născut creştin.

Trebuie să fim cu toții conștienți că actul istoric desăvârșit la 1 Decembrie 1918 ne obligă și în prezent să privim cu mare responsabilitate moștenirea politică și ideologică pe care am dobândit-o de la întemeietorii României Mari.

Ziua Națională a României, prilej de profundă trăire, de unitate, solidaritate și mândrie națională ne amintește tuturor românilor, din generație în generație, că suntem cu toții responsabili de viitorul societății românești, de viitorul urmașilor noștri.

Închei prin a vă mulţumi tuturor că aţi acceptat invitaţia de a sărbători alături de noi Ziua Naţională a României şi vă urez ”La mulţi ani români!” “La mulți ani România!”