Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România prin Filiala Medgidia a organizat astăzi, o activitate cultural – artistică în cadrul căreia a fost comemorat poetul național tătar Mehmet Niyazi.

Evenimentul dedicat poetului Mehmet Niyazi a avut loc cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la trecerea sa în eternitate. La eveniment a participat și fostul deputat UDTTMR Aledin Amet, cel care a inițiat legea prin care se decernează premiul ce poartă numele poetului, dar și consilierul local din Medgidia, Samir Menan (UDTTMR .

Manifestările au debutat de dimineață cu depunerea de coroane la mormântul poetului Mehmet Niyazi – în Cimitirul Musulman din Medgidia, urmată de o depunere de coroane la bustul poetului Mehmet Niyazi din Parcul Poștă din Medgidia.

De la ora 14.00, la Casa de Cultură „I.N. Roman” din Medgidia a fost organizat un eveniment în cadrul căruia a fost decernat Premiul „Mehmet Niyazi”. Premiul l-a primit Guner Akmolla, poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România, dar şi a Uniunii Scriitorilor Tătari Crimeeni.

În cadrul programului, copiii care frecventează cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare a UDTTMR au recitat poezii din creația lui Mehmet Niyazi. De asemenea, ansambluri ale UDTTMR au susținut un scurt program artistic, iar Metin Omer, titularul cursului „Istoria și civilizația tătarilor”, a vorbit despre viața și activitatea poetului, pedagogului și jurnalistului Mehmet Niyazi.

Premiul „Mehmet Niyazi”, inițiat de fostul deputat al UDTTMR Aledin Amet

Născut în 1878 în satul Aşşîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de ţărani săraci, poetul, pedagogul și ziaristul Mehmet Niyazi a militat pentru promovarea culturii şi identităţii tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, cât şi în România.

Premiul „Mehmet Niyazi” pentru cultivarea și promovarea valorilor literaturii, artei și culturii tătare din România a fost instituit prin Legea nr. 366/2007, lege inițiată de fostul deputat al UDTTMR Aledin Amet, și reprezintă o recunoaştere atât a personalităţii lui Mehmet Niyazi, cât şi un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.

Premiul se acordă în fiecare an la data de 30 noiembrie, dată la care se presupune că ar fi murit poetul.