Ziua Armistițiului a fost marcată sâmbătă, 11 noiembrie 2017, la Medgidia, printr-o serie de manifestări desfășurate în prezența unor oaspeți de seamă. Organizatorii evenimentelor au fost Primăria Municipiului Medgidia în colaborare cu Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Filiala Constanța, si Asociația Soțiilor de Cadre Militare Medgidia.

Manifestările au început la ora 12,00, la Monumentul Soldaților Sârbi din Cimitirul Ortodox din Medgidia, în prezența Ambasadorului Republicii Serbia la București, E.S. Domnul Branko Brankovic, a Ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, E.S. Domnul Paul Brummell, a prefectului Județului Constanța, Ioan Albu, și a numeroși invitați. După intonarea imnurilor Serbiei și României, au transmis mesaje cei doi diplomați prezenți la manifestări, prefectul Județului Constanța, Ioan Albu, și primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie. Cu prilejul marcării Zilei Armistițiului, în imediata apropiere a Monumentului Eroilor Sârbi a fost dezvelită și o placă comemorativă închinată Dr. Elsie Inglis și voluntarelor Organizației Spitalelor Femeilor Scoțiene „care au alinat suferința a mii de soldați români, sârbi și ruși pe frontul din Dobrogea, în timpul Marelui Război (1916 – 1918)”.

De altfel, oficialii români și străini au omagiat în mesajele lor membrele echipei conduse de Dr. Elsie Inglis, amintind de curajul și determinarea de care acestea au dat dovadă pe câmpul de luptă.

„Asociația Spitalelor Femeilor Scoțiene a fost fondată  pe două piloane principale: patriotism și drepturile femeilor. Ministerul de Război Britanic a respins solicitarea Spitalelor Femeilor Scoțiene să îngrijească soldați răniți. Liderul, Elsie Inglis, a oferit serviciile asociației către alte guverne din alianță, fapt primit pozitiv de către guvernul Serbiei. Asistentele lui Elsie Inglis au lucrat prima dată în Serbia, unde au fost capturate de către forțele austriace. După ce au fost eliberate au decis să lucreze cu prima divizie de voluntari sârbi care au fost trimiși pe frontul dobrogean de către Ministerul Apărării al Rusiei, înființând primul spital chiar aici, în Medgidia. Elsie Inglis și infirmierele ei au servit cu mult profesionalism și curaj într-un teatru de război foarte dificil, fiind obligate să se retragă de nenumărate ori. Sunt obligate să înființeze spitale noi de fiecare dată. Infirmierele au tratat nu doar soldați sârbi, ci și soldați români și ruși. Ele au fost foarte dispuse să facă acest lucru. Cu revoluția bolșevică și retragerea Rusiei din război, Elsie Inglis a sprijinit transferul primei divizii de voluntari sârbi către Macedonia. Suferindă de cancer, Elsie Inglis s-a întors în Marea Britanie la 25 noiembrie 1917 și a decedat în următoarea zi. Viața ei și munca depusă de ea și de asistentele ei reprezintă un exemplu concret al legăturilor puternice dintre Marea Britanie, Serbia și România. Sunt fericit că această placă va servi drept o amintire plăcută pentru cetățenii din Medgidia și din județul Constanța de activitățile curajoase pe care le-a depus Elsie Inglis și asistentele ei în timpul Primului Război Mondial. Aș vrea să mulțumesc Ambasadei Serbiei, Primăriei Medgidia, Ministerului Apărării al României, Consiliului Județean, Prefecturii Județului Constanța și tuturor organizatorilor acestui eveniment”, a declarat Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, E.S. Domnul Paul Brummell.

Și Ambasadorul Serbiei la București, E.S. Domnul Branko Brankovic, a vorbit în mesajul său despre legăturile dintre popoarele sârb și român. „Acum 101 ani în Dobrogea au avut loc lupte grele și sângeroase în care sârbii și românii au luptat alături ca frații împotriva dușmanului comun pentru libertate și dreptate. În mai puțin de două luni, luptând cotra unui inamic mult mai puternic, prima divizie de voluntari sârbi a pierdut aproape jumătate din efective. 8539 de persoane moarte și rănite. Această criptă memorială constituie o casă pentru eternitate pentru peste 3000 de ofițeri și soldați sârbă căzuți pe câmpul de bătălie. Acest monument este expresia unei recunoștințe comune și profunde față de predecesorii noștri și constituie o legătură indisolubilă între poporul român și cel sârb. Este o dovadă de prietenie, de înțelegere, respect și cooperare între Serbia și România. Astăzi, când sârbii și românii, umăr la umăr, își aduc contribuția la stabilitate, securitate și prosperitate în regiune și în Europa, făcând eforturi pentru întemeierea noilor valori europene, nu trebuie să-i uităm pe cei care s-au jertfit pe frontul din Dobrogea, departe de casă, pierzând ceea ce este cel mai valorors: viața, pentru idealuri, viitor, libertate și dreptate”, a spus diplomatul sârb.

Primarul Valentin Vrabie a punctat și el în alocuțiunea sa câteva dintre cele mai importante aspecte ale „frăției de arme româno-sârbești”:„Divizia sârbă de voluntari a înscris pe pământul Dobrogei o pagină de eroism în bătăliile din 1916. Pentru actele lor de bravură, 11 ofiţeri sârbi, în frunte cu comandantul diviziei, au primit cel mai înalt ordin militar românesc, „Mihai Viteazul”. Amintiri ale frăţiei de arme româno-sârbeşti din acea vreme – uniforme, arme şi obiecte personale ale voluntarilor, pagini ale jurnalelor de front, listele şi portretele ofiţerilor sârbi pe pieptul cărora a fost prinsă prestigioasa distincţie – îşi au loc de cinste în Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti și la Filiala Constanța.

În timpul Primului Război Mondial, pe toate fronturile importante, în rândul personalului medical însoţitor al armatelor româno-ruso-sârbe şi nu numai, s-a numărat şi un grup de infirmiere voluntare scoţiene. Acestea proveneau din organizaţia denumită Spitalele Femeilor Scoţiene.

Prim-ministrul sârb Nicola Pašić a cerut ajutorul diviziei medicale a Dr. Elsie Inglis pentru ajutorarea Diviziei I de Voluntari Sârbi trimisă în Dobrogea. La Medgidia, doctorei Elsie Inglis i-a fost acordată o baracă militară pentru a fi folosită drept spital.

La fel cum scoţienii au acordat, încă din 1925, numele acesteia unui spital din Edinburgh, nici noi nu trebuie să uităm exemplul de filantropie, devoţiune şi curaj al Dr. Elsie Inglis oferit atât aici, în România, cât şi aproape pe toate fronturile Primului Război Mondial. Astfel, azi noi ne exprimă recunoștința prin dezvelirea unei plăci de marmură”.

Despre personalitatea Dr. Elsie Inglis a vorbit colonel în rezervă Cornelia Prioteasa.

„Potârnichile Gri – Spitalele Femeilor Scoțiene în România în 1916 – 1917”

Tot în memoria Dr. Elsie Inglis și a echipei sale de infirmiere voluntare, la Casa de Cultură „I.N. Roman” din Medgidia a fost amenajată o expoziței cu fotografii cu tema Misiunea „Spitalele Femeilor Scoțiene în România în Primul Război Mondial”, expoziție care a reunit imagini surprinse pe fronturile de luptă din Medgidia, gazda manifestării fiind de această dată directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” – filiala Constanța. În cadrul aceluiași eveniment, Costel Coroban și-a prezentat lucrarea „Potârnichile Gri – Spitalele Femeilor Scoțiene în România în 1916 – 1917”. Vorbind despre activitatea desfășurată de infirmierele scoțiene la Medgidia, autorul lucrării a avansat și propunerea ca spitalul din municipiul Medgidia să poarte numele Dr. Elsie Inglis, în semn de recunoștință pentru curajul și dăruirea acesteia și mai ales datorită faptului că ea a fost cea care a înființat, fie și într-un cort de campanie, primul spital de la Medgidia.

„Dobrogea multiculturală”- filmul documentar lansat oficial

Cu prilejul manifestărilor prilejuite de marcarea Zilei Armistițiului, a fost lansat oficial și filmul documentar „Dobrogea multiculturală”, film realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Vezi și:

https://curierlocal.ro/13777/ziua-armistitiului-celebrata-la-medgidia-omagiu-adus-medicului-elsie-inglis-si-personalului-medical-scotian-pentru-misiunile-duse-pe-fronturile-romanesti/