O controversată lege care autorizează muftiii  să consfințească o căsătorie civilă a intrat în vigoare vineri în Turcia după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Opoziția denunță o decizie care amenință fundamentele statului laic, scrie AFP, citată de Hotnews.

 

Potrivit acestei legi promulgate de președintele Recep Tayyip Erdogan joi seara, muftiii, angajații religioși ai Departamentului pentru afaceri religioase (Diyanet), sunt de acum autorizați să celebreze oficial căsătorii.

 

Până acum, aceasta misiune era rezervată doar ofițerilor de stare civilă, reprezentanții religioși fiind autorizați să unească un cuplu în fața lui Allah, în cadrul unei ceremonii care nu avea nicio valoare în fața legii.

Căsătoriile efectuate de ofițerii starii civile își pastreaza în continuare validitatea.

Erdogan, care conduce Turcia din 2003, este acuzat în mod repetat că vrea să laicizeze societatea turca, în opozitie cu principiile pe baza cărora a fost fondata Turcia modernă în 1923 de către Mustafa Kemal Ataturk.

Guvernarea sa a anulat progresiv interdicția purtării valului islamic în institutii, autorizând femeile să poarte acest văl în universități, Parlament sau instituții publice.

Sursa:www.hotnews.ro