Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin descoperită și folosită, aduce numeroase beneficii organismului uman, luptând în mod eficient împotriva diabetului și a cancerului. Se mai numește și chimen-negru, negroaică, negrușcă, nigeluță, cernușcă, coriandru românesc sau susan negru.

Negrilica crește în flora subspontană din semănături, pe dealuri însorite, iar în zonele din sud (Constanța, Brăila) se cultivă și în scopuri alimentare și melifere.

Negrilica este o plantă anuală care este cunoscută mai ales sub formă de condiment, mirodenie, care se folosește în condimentarea preparatelor din bucătărie. În scop terapeutic se utilizează semințele mature, ce se recoltează în lunile septembrie-octombrie, când păstaia are culoarea neagră.

Negrilica are o tulpină dreaptă, ramificată, care formează o tufă cu frunze superbe de culoarea verde-cenușiu, iar florile au un aspect de stea și culoarea cerului, un albastru pal. Din aceste flori iau naștere niște capsule ce fac în interiorul lor păstăi cu semințe. Negrilica este originară din Orient și este cultivată în stare sălbatică sau în grădină, fiind o plantă prea puțin pretențioasă. De peste două milenii, această plantă este cunoscută și folosită de către indieni și egipteni pentru beneficiile pe care le aduce organismului.

Primul document scris despre această plantă este Vechiul Testament, cartea lui Isaia 28:25, 27. Hipocrate, părintele medicinei, a afirmat că negrilica (nigella sativa) este remediul bolilor de ficat și al dereglărilor metabolice. Negrilica a fost găsită chiar în mormântul lui Tutankhamon și este binecunoscut faptul că regina Cleopatra folosea planta pentru proprietățile sale de înfrumusețare.

În urmă cu 14 secole, Profetul Mohammed spunea: “Folosiți negrilica deoarece are leac pentru orice boală în afară de moarte”.

În scripturile românești cuvântul evreiesc „ketzakh”, care înseamnă negrilică, a fost tradus însă greșit prin măzăriche.

Pentru medicina islamică, negrilica era amintită în toate tratatele vremii, având denumirea de barakahtermen care înseamnă semințe binecuvântate.

Negrilica este întrebuințată din cele mai vechi timpuri de către civilizațiile antice pentru tratarea leprei, a malariei, a mușcăturilor de șerpi veninoși, a bolilor pulmonare și multe altele, iar cea mai importantă parte a plantei sunt de fapt semințele. Durerile dentare, obstrucțiile nazale sau cefaleea erau de asemenea tratate în antichitate cu ajutorul acestei plante miraculoase.

În urma uneia dintre cele mai complexe cercetări efectuate asupra uleiului extras din Negrilică (Nigella -sativa) s-a dovedit efectul benefic în vindecarea diverselor afecțiuni, fără apariția niciunei reacții adverse. S-a demonstrat, totodată, că, stimulează regenerarea măduvei osoase și inhibă creșterea tumorilor.

Uleiul de negrilică este un stimulent imunitar puternic, antioxidant, antiinflamator, antispastic, calmant, nutritiv, detoxifiant, antitusiv, antibacterian, antiviral,  antimicotic, hipoglicemiant, antihelmintic, antialergic, tonic cardiac, emenagog, vermifug, carminativ, bronhodilatator, vasodilatator cerebral, antitumoral, galactogog (stimulent al lactației), energizant, afrodiziac.

El poate fi folosit cu succes pentru uz intern în cazul scăderii imunităţii (stimulează organismul să producă interferon natural), în cazul bolilor imunodeficitare (S.I.D.A.), în bolile aparatului respirator, mai ales ale căilor respiratorii superioare: tusea iritativă, tusea persistentă alergică, sinuzita alergică, bronşita astmatiformă, gripa, viroza (răceala), astmului bronşic, în bolile cardiovasculare: palpitaţiile, afecţiunile hepato-biliare: hepatita acută și cronică, ciroza, afecțiunile pancreatice: diabetul zaharat, afecțiunile intestinale: colicile gastro-intestinale,  parazitozele, bolile reumatice: artrita; afecțiunile aparatului urinar și sexual: prostatita, hipertrofia de prostată, infecțiile urinare, stimulează fluxul menstrual, stimulează lactația la femeile care alăptează, impotenţa, adjuvant în tratamentul cancerului, alopeciei, migrenelor, alergiilor în general.
Pentru uz extern: paralizii, fibrozei chistice, boli de piele.

Iată câteva dintre beneficiile seminţelor de negrilică:

Tratează astmul şi alte afecţiuni alergice
Nigelona are o puternică acţiune antihistaminică şi bronhodilatatoare, prevenind în acest fel accesele de astm, bronşită, emfizem, răceli şi gripă. Unele componente ale uleiului esenţial (alfa şi beta-pinenul, de exemplu) determina reducerea congestiei bronhiolelor şi un moderat efect expectorant. Folosirea plantei în afecţiunile cronice de natură alergică sau hormonala nu mai constituie de mult o noutate.

Bună pentru ficat şi tractul genito-urinar
Thymoquinona, principala substanţă activă din seminţele şi uleiul de Negrilică, inhibă peroxidarea lipoproteinelor, de această acţiune antioxidantă legându-se şi efectele hepatoprotector şi de combatere a nefrotoxicitatii induse de anumiţi agenţi toxici rezultaţi din metabolizarea unor medicamente. Acţiunea antilitiazica este şi ea pusă în evidenţă şi este determinată de stimularea epiteliului renal şi de creşterea cantităţii de urină eliminată.

Este un bun antiinflamator
Fitocomplexul din seminţele şi uleiul gras obţinut din acestea şi, în primul rând, thymoquinona au dovedit un real şi puternic efect antiinflamator în caz de encefalomielită, colită, peritonită, edeme sau artrită reumatoidala prin supresarea prostaglandinelor şi a leucotrienelor care acţionează că mediatori proinflamatori.

Calmant pentru sistemul nervos
Uleiul din seminţe exercită efect calmant şi anestezic asupra sistemului nervos central. Saponinele, chiar dacă nu li se cunoaşte pe deplin modul de acţiune, determina efect antidepresiv şi antimigrenos manifestat, indirect, prin îmbunătăţirea duratei şi a calităţii somnului.