Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi trei avertizări de vreme rea, inclusiv o avertizare cod galben şi o avertizare cod portocaliu.

Prima informare meteorologică vizează intervalul 28 octombrie, ora 13:00 – 29 octombrie, ora 10:00, când se vor înregistra intensificări temporare ale vântului, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare la munte.

Astfel, la munte, îndeosebi la altitudini de peste 1600 m, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 65…70 km/h, iar pe creste 80…90 km/h și se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Intensificări temporare ale vântului cu viteze cuprinse în general între 45 și 55 km/h vor fi local și în restul zonelor, cu precădere în sud-vestul și în nord-vestul teritoriului.

Cea de-a doua avertizare vizează un COD GALBEN, prezent în intervalul 29 octombrie, ora 10:00 – 30 octombrie, ora 23:00, în toată ţara. Fenomenele vizate sunt vânt intens, disconfort termic; precipitații mixte în nord, nord-vest și centru.

În intervalul menționat, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 și 70 km/h și local 75…85 km/h. Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.

În regiunile din vestul, centrul și nordul țării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte.

Cea de-a treia avertizare vizează un COD PORTOCALIU, valabil în intervalul 29 octombrie, ora 10:00 – 30 octombrie, ora 23:00. Fenomenele vizate sunt vânt puternic, ninsori viscolite, strat consistent de zăpadă, în zonele de munte.  Duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80…90 km/h, iar pe creste 100…120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă.

Sursa: http://www.meteoromania.ro