Noile tehnologii nu vor mai fi o necunoscută pentru nevăzători cu ajutorul celor 25 calculatoare special adaptate nevoilor lor, care le-au fost donate de LIONS Club Constanța la aniversarea celor 25 ani de activitate. Proiectul este derulat împreună de LIONS Club Constanța și Asociația Nevăzătorilor filiala Constanţa – Tulcea, numărul total de calculatoare donate in regiunea de Sud-Est a ţării ajungând la 155.
Cele 25 computere au fost adunate din donații și adaptate nevoilor nevăzătorilor de către voluntarii de la LIONS Club Constanța. Acestea au fost oferite persoanelor membre ale Asociaţiei Nevăzătorilor filiala Constanţa – Tulcea, pentru a le uşura traiul, în cadrul proiectului naţional „BatPro – Calculator pentru nevăzători”. Computerele au instalat programul BatPro, o aplicaţie informatică destinată persoanelor cu deficienţe de vedere, care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului. Aplicaţia creată în cadrul BatPro permite utilizatorului ca, folosind doar patru taste, sus, jos, stânga, dreapta, să poată accesa o colecţie de peste 40.000 de cărţi audio, ziare, posturi de radio pe internet, informaţii meteo, horoscop, curs valutar şi rezultate sportive. Aplicaţia conţine şi câteva cursuri interactive dezvoltate special pentru nevăzători: curs de învățare a tastaturii, curs de navigare pe internet şi un curs de utilizare a unui editor de texte. De asemenea, pentru petrecerea timpului liber sunt încorporate şi câteva jocuri. Mai multe informaţii despre proiect găsiţi pe website-ul: http://www.batpro.org.
Pentru ca astfel de computere să ajungă la cât mai mulţi dintre cei aflați în nevoie, reprezentanții LIONS Club ne îndeamnă pe fiecare dintre cei cu inimă mare să facă un gest care va aduce bucurie deplină celor pentru care viața nu a fost blândă. Cei care au calculatoare, laptopuri sau doar componente de care nu mai au nevoie, le pot duce la sediile Asociaţiei Nevăzătorilor sau pot contacta LIONS Club Constanța la telefon 0730.390.387. Programul este în al treilea an de derulare şi va continua şi în anii următori. De aceste calculatoare pot beneficia doar cei care sunt membrii ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
LIONS Club Constanţa este o organizație de voluntariat, având în prezent membri din tot spectrul profesional şi care, alături de alţi peste 1,4 milioane de voluntari din mai mult de 200 ţări, face parte din marea familie LIONS Club Internațional, care anul acesta a celebrat 100 de ani de la înființare. Motto-ul asociaţiei este „WE Serve”, (Noi servim), iar proiectele LIONS Club Constanţa s-au îndreptat, în cei 25 ani de activitate, cu precădere către domenii precum educaţia, tinerii, mediul, vârstnicii, dar şi către problemele de vedere, deopotrivă la copii şi la adulţi, atât ca prevenţie, cât şi ca tratament.