Ropote de aplauze de la o sală plină de spectatori. Așa s-a încheiat, ieri, cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Teatru „Tanța și Costel“ de la Medgidia.

După trei zile în care spectatorii au avut șansa de a vedea un regal de opt piese în interpretarea a tot atâtea trupe venite din toată țara, iată ca a venit și timpul ca organizatorii să culeagă roadele muncii lor și să vadă, și de această dată, un public entuziast și mulțumit de jocul actorilor, care le-a descrețit frunțile preț de câteva ore.

Chiar ultima piesă a festivalului, cea mult-așteptată de publicul iubitor de teatru din Medgidia, nu a mai putut fi pusă în scenă. Teatru Spiritual din București era așteptată să aducă opera „4×4 personaje“ La Medgidia. Din păcate, chiar în dimineața zilei de duminică, Daniela Marin, regizorul piesei anunța că starea de sănătate a lui Ioan Gyuri Pascu, cel care avea un rol important în această piesă, este improprie deplasării și cu atât mai mult, teatrului. Peste doar câteva ore aveam să aflăm că îndrăgitul artist a plecat definitiv dintre noi, pentru a juca printre îngeri.

Chiar dacă piesa „4X4 personaje” nu se va mai putea juca în formula consacrată (Alice Nicolae, Ioana Ancea, Andrei Roşu şi Ioan Gyuri Pascu) pe scena de la Medgidia, aşa cum promisese Ion Crişu, cu siguranţă Gyuri Pascu va privi cu admiraţie dintre stele toate celelalte ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru „Tanţa şi Costel”. „Este omenească această întâmplare, oricui i se poate întâmpla să se îmbolnăvească. Îi mulțumim că s-a gândit să vină la Medgidia și îl așteptăm alături de noi cu oricare altă ocazie“, a declarat directorul Casei de Cultură I.N: Roman, Florin Oprică, referitor la faptul că ultima piesă, în care Gyuri Pascu trebuia să joace nu va mai fi pusă în scenă.

Revenind însă la festivalul de teatru, trebuie spus că în toate cele trei zile de spectacol, publicul s-a bucurat de prezența celor doi prezentatori – Gabriela Crișu și Laurențiu Vlad. Ion Crișu, directorul artistic al festivalului a declarat că „Tanța și Costel“ este doar un pretext pentru teatru. „Dar faptul că cele două personaje celebre s-au întâlnit la Medgidia, înseamnă că ei au adus sămânța teatrului la Medgidia“, a declarat Ion Crișu.

Călin Dumitru, șeful secției Educație a Statului Major al Armatei a precizat că a observat în această a V-a ediție o consistență a trupelor de teatru participante și a pieselor interpretate. „Timp de cinci ani, minunatele trupe de teatru au continuat să ofere publicului din Medgidia emoție. Am râs, am plâns și ne-am descrețit frunțile alături de actori. Sperăm ca acest festival să ajungă la a 50-a ediție să să atragă un public din ce în ce mai numeros“, a declarta Șeful Cercului Militar Medgidia, Paul Mocanu.

„Am avut săli pline de spectatori, iar oamenii din Medgidia au nevoie de astfel de seri de spectacol. Trebuie să facem tot posibilul ca astfel de evenimente culturale, de orice fel, să se petreacă în fiecare săptămână. Pentru asta avem nevoie ca sălile de spectacol să fie încălzite și în anotimpul rece. Sunt sigur că autoritatea locală va rezolva această chestiune tehnică pentru ca cele două săli de spectacol, care nu ne aparțin ce-i drept, vor putea fi folosite, în continuare în parteneriat, și pe timpul iernii“, a declarat șeful direcției cultură din cadrul Primăriei Medgidia, Florin Oprică.

Şi, ca de fiecare dată, Ion Crişu, directorul Festivalului Naţional de Teatru „Tanţa şi Costel” i-a invitat pe toţi cei prezenţi în vagoanele trenului imaginar, în care s-au urcat și îndrăgitele personaje Tanța și Costel, care pleacă din gara Medgidia şi se va întoarce abia în 2017, la a VI-a ediţie.