Miss Turcia, Itir Esen, a rămas fără coroană, după un comentariu despre lovitura de stat de anul trecut. Organizatorii au descoperit o postare a acesteia de pe Twitter, din perioada aniversării unui an de la tentativa de lovitură de stat, în care ea a comparat sângele său menstrual cu sângele martirilor căzuți pentru a împiedeca lovitura de stat militară din Turcia, relateaza BBC. Itir Esen și-a pierdut coroana, iar locul doi, Asli Sumen, a fost numită Miss Turcia în locul ei.

Organizatorii concursului au declarat că tweet-ul este „inacceptabil” și a confirmat decizia de a o respinge și a-i lua locul I, la doar câteva ore după ce a câștigat concursul. Tweet-ul a fost postat în jurul primei aniversări a încercării de lovitură de stat din 15 iulie, când aproape 250 de persoane au murit luptând împotriva unei lovituri de stat armate.

Ea a scris: „Mă simt în această dimineață pentru a sărbători ziua martirilor din 15 iulie. Sărbătoresc ziua prin sângerarea mea ca o reprezentare a sângelui martirilor”. Organizatorii concursului de frumusețe au declarat că tweet-ul nu a ieșit la iveală decât după ceremonia de joi de la Istanbul, după care au avut o lungă întâlnire pentru a discuta situația și a verifica postarea.

Vineri, ei au lansat o declarație pentru a-și anunța decizia de a-i retrage titlul: „Ne pare rău să spunem că acest tweet a fost scris de Itir Esen. Organizația Miss Turkey nu poate promova o astfel de postare, care să prezinte Turcia în lume în lume ca u stat criminal și să contribuie astfel la imaginea sa negativă”.

„Vreau să spun că, în calitate de fată de 18 ani, nu aveam scopuri politice în timp ce dețineam acest titlu”, a făcut precizări fosta Miss Turcia. „Am fost crescută cu respect față de patrie și națiune”, a adăugat ea, scuzându-se pentru că „ar fi fost înțeleasă greșit”.

Locul doi, Asli Sumen va călători în China pentru a reprezenta Turcia în competiția Miss World.

Itir Esen nu este prima MISS din Turcia care se află într-o controversă politică. Fosta Miss Turcia, Merve Buyuksarac a intrat în dificultate pentru o „insultă” adusă președintelui Erdogan. În 2016, o altă câștigătoare a titlului de Miss Turcia, Merve Buyuksarac, a primit o sentință de 14 luni de închisoare cu suspendare pentru insultarea președintelui Erdogan, cu un poem satiric pe care l-a distribuit în mass-media socială. Buyuksarac, care a câștigat coroana din 2006, a fost, de asemenea, reținută pentru scurt timp în 2015.

În acest timp, președintele Erdogan a lansat mii de procese împotriva unor persoane pe care le-a spus că le-au insultat.El le-a retras mai târziu, spunând că a fost inspirat de sentimentele de unitate după lovitura de stat nereușită. Cu toate acestea, procesele au continuat pentru cei bănuiți de implicare în lovitura de stat, lucru pe care președintele îl consideră necesar pentru securitatea națională. Peste 150.000 de angajați ai statului au fost concediați și circa 50.000 de persoane au fost arestate.