Ceremonia prilejuită de repatrierea sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, decedat vineri în timpul unei misiuni în Afganistan, a avut loc astăzi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, anunţă Ministerul Apărării Naţionale. Odată ajuns în țară, trupul eroului buzoian a fost preluat de familie și adus la Buzău pentru funeralii, care vor avea loc joi la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău.

Tot astăzi au fost organizate în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie. Ceremonialul de repatriere a avut loc deja în Afganistan, unde colegii lui Mădălin Stoica şi-au luat adio de la cel care le-a fost camarad departe de ţară.

„În această noapte, aici, pe aeroportul din Kandahar, noi, inimile neînfricate, ne luăm rămas bun de la sublocotenentul erou, Mădălin Stoica, căzut la datorie în teatrul de operații Afganistan. Tată şi soţ, camarad şi prieten, pe 15 septembrie, Mădălin a trebuit să se înroleze în armata îngerilor. Sacrificiul său, însă, nu va fi zadarnic. Vom găsi în noi puterea de a continua misiunea cu aceeaşi determinare şi profesionalism, convinşi fiind că va veghea asupra noastră de sus, din ceruri.
Te vom păstra în amintire ca pe un bun camarad, un exemplu de loialitate și dăruire. Drum bun, adio şi fie ca Dumnezeu să-ţi odihnească în pace, sufletul, Mădălin Stoica… locotenent colonel Cristinel Colibaba, comandantul BIPF «Brave Hearts»”, a scris pe Facebook lt.col. Toni Ene, unul dintre cei peste 600 de militari ai Batalionului de Infanterie Protecţie a Forţei „Brave Hearts” din Focşani, care se află în Afganistan.
Caporalul Mădălin Stoica a murit vineri, după un atac cu o mașină capcană produs în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul buzoian în vârstă de 41 de ani se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002. Căsătorit, tatăl unei fetițe de 12 ani, caporalul Mădălin Stoica fusese introdus în misiunea din Afganistan, în calitate de cadru medical, în luna august. Apropiații susțin că nu ar fi trebuit să se afle acolo. Oficialii MApN trebuie să lămurească situaţia lui Mădălin Stoica după ce un apropiat al militarului a declarat că acesta ar fi fost selectat iniţial pe un post care nu presupunea misiuni în afara bazei.


Cu câteva luni înainte își depusese actele pentru a lucra ca asistent medical într-o țară din nordul Europei, însă planul a picat și astfel s-a ajuns la tragicul deznodământ de azi.
Tragedia s-a produs vineri, după ce o mașină capcană a intrat în blindatul în care se aflau militarii români și a explodat. În urma deflagrației, alți doi militari au fost răniți, unul fiind în stare gravă. Este vorba despre caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Incidentul a avut loc în jurul orei 10.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate.