Toamna este sezonul indicat pentru un regim de revitalizare şi detoxifiere a organismului. Dacă vrei să te fortifici înainte de sezonul rece, nimic nu este mai indicat decât o cură cu must, recunoscută pentru efectele sale regeneratoare, de vitaminizare şi mineralizare. Dacă vrei să ai o imunitate bună în sezonul rece şi să încetineşti procesul de îmbătrânire la care este supus corpul tău, bea cât mai des must!

Acţiunea reconfortantă a strugurilor şi a mustului se datorează conţinutului ridicat în zahăr (glucoză şi fructoză) având o mare valoare energetică, precum şi a lecitinei, substanţă cu conţinut ridicat în fosfor. Zahărul din struguri se asimilează foarte uşor de  organism, trecând direct în sânge la scurt timp după ingerare. Aşa se explică de ce un consum de struguri proaspeţi sau de must are un efect reconfortant asupra persoanelor obosite sau slăbite.

De asemenea, strugurii conţin o serie întreagă de oligoelemente care întăresc organismul şi îi dau vitalitate, de aceea au fost denumiţi „polivitamine naturale”. În compoziţia lor întâlnim: calciu, fosfor, potasiu, sodiu, fier, dar şi vitamine: A, B1, B2, B3, C, PP şi taninuri. Strugurii negri conţin resveratrol – unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali cunoscuţi, picnogenol – al doilea antioxidant exogen ca forţă, licopen, luteină, bioflavonoide, acizi graşi omega 3 şi omega 6, mangan, cupru, antocianide, acid elagic şi melatonina.

 Stimulează digestia şi combate constipația

Mustul este folosit cel mai adesea că laxativ, fiind un remediu naturist excelent contra constipaţiei, una dintre condiţiile medicale din ce în ce mai diagnosticate în epoca modernă. Pe lângă efectul purgativ rapid, mustul stimulează digestia şi are şi efect diuretic, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.

În plus, mustul contribuie şi la reglarea tranzitului intetsinal lent, datorită acidului tartric din struguri, care are rolul de a stimula şi îmbunătăţi digestia.

Combate astenia, oboseala şi depresia

Chiar dacă astenia apare cel mai adesea primăvară, schimbările pe care le aduce toamna predispun multe persoane la stări de apatie, oboseală şi slăbiciune care le pot afecta calitatea vieţii. Potrivit specialiştilor, mustul este cel mai eficient „medicament” contra stărilor astenice care ne încearcă la început de toamnă, dar şi a oboselii acumulate după o vara plină. Bogat în antioxidanţi, vitamine şi minerale, mustul este un tonic psihic natural, care oferă energia şi cheful de viaţă de care avem nevoie pentru a face faţă provocărilor noului sezon.

Ajută la slăbit

Mustul nu doar previne îngrăşarea şi ajută la menţinerea în formă, dar îşi aduce beneficiile şi în dietele de slăbire, atunci când vrem să scăpăm de câteva kilograme în plus. Efectele depurative şi diuretice ale mustului nu ajută doar la curăţarea organismului de toxine, ci şi la reducerea centimetrilor în talie şi a kilogramelor de pe cântar.

Protejează sistemul nervos central

Specialiştii au dovedit că substanţele nutritive din must contribuie la protejarea celulelor nervoase sau neuronilor de radicali liberi şi la îmbunătăţirea facultăţilor cognitive şi a proceselor gândirii: memorie, concentrare etc. În plus, studiile au evidenţiat faptul că substanţele active din must au puterea de a bloca evoluţia maladiei Alzheimer, o afecţiune degenerativă progresivă a creierului.

Are efect antiaging

Mustul este bogat în antioxidanţi şi polifenoli cu rol esenţial în menţinerea sănătăţii celulelor şi ţesuturilor organismului, combătând îmbătrânirea prematură a pielii şi a organelor din corp.

Mustul este folosit cu succes şi în industria frumuseţii, fiind un produs naturist eficient în redarea frumuseţii, strălucirii şi elasticităţii pielii. În plus, ajută la refacerea celulelor pielii, în cazul unor leziuni, cicatrice sau semne inestetice şi are un efect tonic asupra acesteia, menţinând-o tânăra şi catifelată.

Protejează vederea

Compuşii activi din must au un rol esenţial în profilaxia unora dintre cele mai severe afecţiuni oculare. Protejează vederea şi previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare.

Ştiaţi că…

Un litru de must conţine 900 de calorii şi este echivalent, din punct de vedere energetic, cu 10 ouă, 1,5Kg de cartofi sau 650g carne. Acest „lapte vegetal” cum a fost numit, este recomandat în cazul afecţiunilor reumatologice, hepatice şi a bolilor infecţioase.

Zaharurile prezente în bobul de strugure sunt uşor asimilate din cauză că sunt în majoritate monozaharide: glucoză şi levuloză. În urmă unui experiment interesant s-a constatat că valorile substanţelor azotoase, minerale şi ale zahărului din struguri sunt comparabile cu cele ale laptelui matern.

Cura cu must este recomandată şi copiilor, pentru combaterea anemiei, rahitismului şi constipaţiei. Acestora li se va adminstra o linguriţă de must pe zi. Cu mustul din strugurii albi se poate spăla faţa pentru hrănirea tenului.

Resveratrolul  (pigmentul) din strugurii negri are un potenţial antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc, este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în ce priveşte protecţia antioxidativă şi este un vasodilatator arterial. Resveratrolul reduce dezvoltarea melanomului malign, are acţiune citostatică în cancerul de san, micşorează nivelul colesterolului, previne şi combate eficient osteoporoza.

Sursa: http://terapii100.blogspot.ro

FOTO: http://degenfeminin.ro