După ce fostul ministru al Culturii și fost senator de Constanța, Puiu Hașotti, și-a anunțat demisia din PNL, după ani buni dedicați partidului, un alt politician liberal a părăsit barca național-liberalilor. Este vorba despre senatorul Vergil Chițac.

E drept, o „achiziție“ mai nouă a PNL,  Vergil Chițac a anunțat, astăzi, că şi-a depus demisia din PNL. Nemulțumirile sale legate de partid nu sunt însă o noutate, parlamentarul anunțând de mai multă vreme o serie de nemulțumiri ale sale, culminând cu excluderea din partid a lui Romeo Rezeanu şi a lui Horia Căliminte, cei doi foşti consilieri locali municipali excluşi din rândul liberalilor constănţeni.

Tot de câteva luni se specula și faptul că senatorul Chițac purta discuții la nivel înalt pentru a trece în tabăra „celorlalți“ liberali, adică de partea ALDE. Fostul candidat al PNL la Primăria Constanţa, Vergil Chiţac a prezizat însă că nu se înscrie în ALDE, aşa cum se vehiculează, ci va rămâne independent, asta deși surse din cadrul ALDE au afirmat pentru presa locală că s-au purtat o serie de discuții cu acesta și că în scurt timp urmează să primească un răspuns ferm din partea sa, actualul senator țintind funcția de președinte al Organizației Municipale a ALDE (ocupată în reznet de vicepreședintele CJC Daniel Learciu).

Vergil Chițac și-a explicat gestul de a demisiona din PNL

Vergil Chițac și-a explicat gestul de a demisiona din PNL printr-o postare pe blogul personal, pe care o redăm în întregime:

„Sunt într-un conflict deschis cu conducerea PNL Constanța, fostă și actuală, din cauza simulacrului de alegeri care au avut loc pe 31 martie la organizația municipală. Chiar dacă am făcut publică intenția mea de a nu mai candida pentru nicio funcție de conducere, am fost indignat de perfidia premeditată ce a însoțit această acțiune. Singura mea dorință a fost să fiu garantul unor alegeri corecte, care să aducă în fruntea organizației lideri reprezentativi și legitimi.

Ca atare, am înaintat o contestație Comisiei de Arbitraj a partidului și care așteaptă de atunci să fie soluționată, într-un fel sau altul. Conform Statutului partidului termenul de rezolvare este de 30 de zile.

(detalii despre modul în care au fost furate alegerile găsiți aici: http://bit.ly/2f88qqT)

Am răbdat până la instalarea noii conduceri a partidului, după care am purtat o discuție cu dl. Ludovic Orban, solicitându-i să uzeze de prerogativele pe care le are, pentru a se finaliza procedura. Mi-a promis că se va da o soluție cu celeritate. A trecut mai mult de două luni, timp în care nu s-a întâmplat nimic. Din contră, «pe surse» am aflat că trebuie pusă «batista pe țambal», întrucât probele sunt atât de evidente încât dezvăluirea lor ar dăuna imaginii partidului. Așadar, dl. Orban a ales să nu-și respecte cuvântul! Vrea liniște, nu dreptate. Eu sunt convins că nu se poate una fără cealaltă, iar liniștea aceasta aparentă este liniștea dinaintea furtunii.

Întrucât timpul este resursa mea cea mai prețioasă și nu-mi permit s-o irosesc, voi încheia acum aventura mea în cadrul unui partid politic, demisionând din calitatea de membru al PNL. Cum nu mă caracterizează privitul înapoi cu mânie, voi păstra în memorie amintirile frumoase din cele două bătălii politice la care am participat.

În același timp, sunt convins că dacă nu aș fi făcut această alegere nu aș fi înțeles mecanismele exercitării puterii și calitatea leadership-ului politic. Am sentimentul dureros că, în loc să fie soluția problemelor, ei înșiși sunt problema țării.  Există impostură la niveluri înalte, un bal mascat în care mai nimeni nu este ce pare a fi.

În ceea ce mă privește, voi continua să-mi exercit mandatul de senator concomitent cu revenirea în zona civică din care am plecat anul trecut. Împreună cu mulți prieteni, mai mulți decât membrii PNL, vom crea o platformă care va urmări dezvoltarea județului Constanța. Vom identifica problemele importante și vom oferi oamenilor soluții ca ei să poată judeca cu mintea lor. Vom fi coșmarul administrației și-i vom obliga să-și facă treaba pentru care au cerut votul oamenilor. Vom fi atenți la cheltuirea banilor publici și vom denunța toate contractele oneroase. Îi vom face pe cetățeni să înțeleagă că în noul context internațional în care trăim, o Constanță înapoiată economic, fără locuri de muncă bine plătite, cu mulți asistați sociali, din care pleacă tinerii, este o vulnerabilitate a României. Vom acționa ca o parte din redevențele pe care statul le primește ca urmare a exploatărilor actuale și viitoare, a resurselor naturale din zona offshore să constituie un fond de dezvoltare al județului. Și multe altele….

Lupta continuă! Aveți încredere!

P.S. Aud că la Consiliul Național al PNL de la Brașov din 15 septembrie, prin intermediul unor interpuși, Ludovic Orban vrea să propună ca membrii de partid care sunt anchetați sau judecați, să poată fi menținuți în funcții politice până la pronunțarea unor sentințe definitive. Ceea ce înseamnă că se renunță la purificarea aparatului de partid care, de bine de rău, începuse odată cu alegerile din decembrie 2016 și care este un punct distinct în peisajul politic românesc.  Și atunci singurul reper al partidului va rămâne Klaus Iohannis, de a cărui imagine va încerca cu disperare să se lipească Orban. Iar deviza partidului „Prin noi înșine”  va fi schimbată cu „Prin Klaus Iohannis înșine!” 🙂