Numai mâine nu-i poimâine. Iar poimâine debutează, la Medgidia, Festivalul Național de Teatru „Tanța și Costel“. Nouă trupe de teatru și tot atâtea reprezentaţii de excepție vă așteaptă pe scena de la Casa Armatei în cele trei zile dedicate artei dramatice.

Întrucât am trecut în revistă, zilele trecute, piesele ce vor fi jucate vineri și sâmbătă, astăzi vă arătăm puțin din culisele celei de-a treia zi de festival.

UPDATE, 22.09.2016 – piesa va fi jucată vineri, începând cu ora 19.00

Românie dragă, Elveția mea!

Duminică, 25 septembrie, de la ora 16.30, trupă de teatru „ArtArm“ a Cercului Militar Iași vă propune o interpretare inedită a piesei lui Cornel Udrea – „Românie dragă, Elveția mea!“, în regia lui Emil Gnatenco.

„Acolo, undeva oamenii ştiu să iubească…” Unde este Elveţia? Oare este aşa de departe? Sau ea există în fiecare dintre noi? O tragicomedie care evidenţiază patru tipuri diferite de feminitate: fata naivă de la ţară, prostituată de la pompa de benzină, văduva educată, dar lipsită de scrupule şi moderatoarea de televiziune. Toate se înfruntă într-un reality show de tipul “Big Brother “.

Ce au în comun cele patru fete, aparent diferite, pe care autorul le aduce împreună într-o situaţie inedită? “Fiecare, mai mult sau mai puţin visează…”

În urma unui anunţ în ziar pentru un casting de film, Melania cea blândă şi naivă, Alexandra, copilul fără copilărie şi Minodora, văduva singura vin să îşi încerce norocul, neştiind ce le aşteaptă într-adevăr. Ele sunt păpuşile, iar Rodica “cea frumoasă” este păpuşarul, sau mai degrabă asistenta păpuşarului. Vor reuşi ele să iasă de aici să îşi îndeplinească visul? Sau mai bine zis: vor reuşi să iasă din labirint? Vă lăsăm să descoperiţi duminică, de la ora 16.30.

Veți fi surprinși cu o „Cerere în căsătorie“ de la 17.45

cerere-cehovDe la ora 17.45 veți fi surprinşi cu o „Cerere în căsătorie“ de Anton Cehov. În regia lui Lucian Pantea, actorii Teatrului „Din Culise “, Reghin, vă propun o comedie unică.

Piesa “Cerere în căsătorie” de Cehov este un studiu dramatic despre oamenii singuri care nu şi-au găsit jumătatea, oameni care sunt confuzi, care nu-şi mai găsesc locul şi echilibrul. Singura lor dorinţă este de a-şi trăi viaţa alături de cineva, de a se implica serios emoţional într-o relaţie. Dar piedică în calea fericirii lor este însăşi natura lor, felul lor de-a fi.

Ivan Lomov vine la vecinul său, Stepan Chubukov să ceară mâna fiicei sale. Chubukov este fericit că Lomov a venit pentru acest lucru și nu ca să ceară înapoi banii împrumutați. Acesta își cheamă fiica și-i lasă singuri. Ivan își începe discursul pregătit în prealabil, dar curând începe cearta: fiecare afirmând că moșia Poiana Boilor aparține familiei din care face parte. Stepan intră și îi împacă, apoi iese iar pentru a-l lăsa pe Stepan Chubukova să ceară mâna fiicei sale. Dar cei doi se ceartă deoarece nu se pun de acord al cărui câine de vânătoare este mai bun. Supărat, Ivan pleacă spre casă sa. Între timp, Stepan îi spune fiicei sale care este motivul adevărat al vizitei lui Ivan. Acesta este chemat înapoi dar începe iar cearta. Lomov cade secerat la pământ dar, de îndată ce se trezește, Stepan binecuvântează rapid căsătoria lor.

Ioan Gyuri Pascu și Teatrul Spiritual, surprizele festivalului

Un eveniment de asemenea anvergură precum este Festivalul Național de Teatru „Tanța și Costel“ trebuie să aibă și un deznodământ pe măsură. Astfel, ultima reprezentaţie din acest festival, dar, cu siguranță, nu cea din urmă, este piesa „4×4 personaje“. Teatrul Spiritual din București vă propune, de la ora 19.00 o interpretare de excepție a piesei create și regizate de Daniela Marin.

x4-personajePiesa, în 4 tablouri şi 16 personaje, îi are ca protagoniști pe actorii Ioana Ancea, Alice Nicolae, Andrei Roşu şi, unicul,  Ioan Gyuri Pascu. „În noul proiect al Teatrului Spiritual, 16 personaje întruchipate de 4 actori, încearcă să cârmuiască barca destinului, de-a lungul a patru poveşti, pe fluviul tumultuos al emoţiilor, către oceanul atoatecuprinzător al IUBIRII.

Întâlnirea cu râsu- plânsu’, cu ura, gelozia, frustrarea, autoînvinovăţirea, judecăţile preconcepute şi neajunsul de a nu fi conştienţi de faptul că suntem nişte produse ale societăţii, educaţiei, mediului, doar la nivelul ego-ului, nu şi al esenţei noaste care e adevăr – lumina –iubire, fac această călătorie tensionată şi imprevizibilă! “, spune chiar Gyuri Pascu pe blogul său, referitor la acest proiect. Mai multe despre acest spectacol, are se anunță a fi unul de excepție, vă lăsăm să descoperiți duminică, începând cu ora 19.00 în sala de spectacole a Cercului Militar din Medgidia.

Intrarea la toate aceste spectacole este GRATUITĂ. Așadar, vă așteptăm n număr cât mai mare!

 

UPDATE, 22.09.2016
Din motive obiective, Trupa „ProActoria“ a Teatrului Popular Mediaş nu va mai putea fi prezentă la Festivalul Naţional de Teatru Tanţa şi Costel. Astfel, programul zilei de vineri va fi următorul: De la ora 16.30 va avea loc festivitatea de deschidere, iar de la ora 17.00 vor fi proiectate cele două piese ale trupei „Thetis“, „Hamlet“ şi „Carre de dame“, urmând ca de la ora 19.00 să urce pe scenă trupa de teatru „ArtArm“ a Cercului Militar Iaşi, care va pune în scenă piesa „Românie dragă, Elveţia mea!“ de Cornel Udrea, în regia lui Emil Gnatenco.
Duminică, spectacolele vor începe de la aceeaşi oră 16.30, iar prima piesă va fi „Cere în căsătorie“, a teatrului „Din Culise“, Reghin, urmată apoi de piesa „4×4 personaje“ a Teatrului Spiritual, în regia Danielei Marin, avându-l printre actori pe unicul Ioan Gyuri Pascu.