Ministerul Tineretului şi Sportului în colaborare cu un club de airsoft a pus la punct un proiect unic la nivel naţional, un program-pilot de instrucţie militară a tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani. Armele, deşi par cât se poate de reale, sunt de fapt replici fidele utilizate la airsoft, un sport care prinde tot mai mult teren, iar ”soldaţii” sunt în mare parte elevi de liceu.

Conform Botoșăneanul, tabăra ”Codrii de aramă” de la Agafton, localitate situată la aproximativ 15 kilometri de municipiul Botoşani, chiar în marginea codrilor copilăriei lui Mihai Eminescu, a fost transformată pentru două săptămâni într-o adevărată tabără militară. Peste 100 de tineri din 11 judeţe, îmbrăcaţi în echipament militar şi înarmaţi până în dinţi, au ocupat locurile de cazare din cadrul taberei şi fac instrucţie cât este ziua de lungă. Nu lipsesc nici patrulele, comenzile strigate sacadat şi marşurile lungi cu echipament în spate.

Organizatorul taberei militare este directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Botoşani, Radu Humelnicu, care declară că ”nicăieri în ţară nu mai există un asemenea program de instrucţie militară a tinerilor”.

Tabără militară cu regim draconic

Potrivit sursei citate, cei 100 de tineri selecţionaţi din 11 judeţe ale ţării sunt supuşi unui antrenament militar în toată regula. Stau mai mulţi în cameră, mănâncă la cantină, fac instrucţie şi chiar fac plantoane. Toţi poartă echipament militar, adică ţinută în culori de camuflaj şi sunt înarmaţi cu replici non-letale ale armamentului real. Sunt grupaţi în 5 plutoane şi sunt pregătiţi atât teoretic, dar şi practic de 20 de instructori. La nivel teoretic învaţă de la istorie militară şi până la tactică de luptă. La nivel practic, sunt instruiţi fizic pe un teren amenajat în apropierea pădurii, dotat cu instalaţii specifice antrenamentului real al unor soldaţi. Învaţă deplasarea în cadrul unui pluton, poziţia în cadrul unui pluton, poziţia de drepţi, comenzile clasice militare, deplasarea în marş. La partea de instrucţie militară iau poziţie de tragere, învaţă ce înseamnă linie de ochire, poziţia corectă a armelor.

Regimul în tabăra militară este draconic. Trezirea se dă la 6.00 dimineaţa, are loc înviorarea, se ia micul dejun şi apoi instrucţie aproape toată ziua cu pauză de masă. Armele sunt replici de 1 la 1 a puştilor mitralieră sau a pistoalelor reale. Instructorul lor este un tânăr de 23 de ani, Robert Axinte, un pasionat de arme de când se ştie.

FOTO:www.facebook.com/pg/TTAABt/photos