Astronomic, luna august este cunoscută pentru apariţia (anuală) a roiului Perseide sau ploaia de meteori, care îşi va atinge maximul de vizibilitate, în România, în noaptea de 12-13 august, informează site-ul descopera.ro. Acestea pot fi observate şi cu o zi înainte şi după, vineri, respectiv duminică, dar numărul de obiecte cereşti luminoase va fi considerabil mai mic, scrie astro-urseanu.ro.

Potrivit specialiștilor, Perseidele sau ploaia de meteori poate fi văzută cel mai bine după miezul nopţii, până dimineaţă. De asemenea, vizibilitatea va fi maximă în afara oraşelor, unde lumina artificială este redusă.

Din păcate, Luna se va afla la câteva zile după faza plină, ceea ce va afecta vizibilitatea, în ciuda unor zvonuri conform cărora aceasta va fi cea mai intensă ploaie de Perseide. Potrivit IFL Science, NASA infirmă acest zvon. „Un meteor la fiecare câteva minute este bine şi cu siguranţă merită să mergi afară, dar nu poate fi spus că este «cea mai luminoasă ploaie din istoria umanităţii»”, precizează Bill Cooke de la Meteoroid Environment Office al NASA.

Astronomii susțin totuși că ploaia de meteori de anul acesta va fi una deosebit de spectaculoasă, următoarea de aceeași intensitate urmând a avea loc abia peste 96 de ani.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat. Din orașele mari, cu lumini, nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la munte. De acolo se pot vedea maximum 100 de meteori pe oră, în timp ce persoanele din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Pentru a urmări Perseidele nu este nevoie de un instrument special. Trebuie doar să stați întins și să priviți cerul măcar o oră.