Studenții universității tehnice din Eidhoven au reușit să realizeze și să prezinte în stare funcțională un vehicul care atinge 80 km/h, fiind prima mașină biodegradabilă făcută din zahăr.

LINA, prima mașină biodegradabilă, este un vehicul cu motor electric a cărui caroserie are o rezistenţă şi o greutate similare fibrei de carbon. Mai exact, întregul vehicul are o greutate de doar 310 kg, iar caroseria este realizată dintr-o răşină extrasă din sfeclă de zahăr şi pânză de in.

„Doar trenul de rulare nu este realizat din materiale bio şi, prin urmare, nu este încă biodegradabil”, a declarat Yanic van Riel, unul dintre liderii echipei de studenţi. Prototipul nu a făcut încă testele de rezistenţă la impact, iar studenţii se tem de comportamentul acestuia. „Caroseria nu se îndoaie ca în cazul celor realizate din metal, ci se sparge ca fibra de sticlă”, a explicat Noud van de Gevel, şeful echipei TU / Ecomotive. Însă, cum probleme similare au fost întâlnite şi atunci când a început utilizarea fibrei de carbon, este de aşteptat ca acestea să fie rezolvate în timp.