Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat, de curând, lista proiectelor de infrastructură depuse de către reprezentanții administrațiilor locale pentru comunitățile unde își desfășoară activitățile. Comuna Saligny este, de pildă, una dintre primăriile care a reușit să obțină finanțarea pentru aproape toate proiectele depuse. Cele patru proiecte care au fost acceptate la finanțare de ministerul de resort însumează mai bine de un milion de euro.  

Pentru dezvoltarea comunei Saligny, reprezentanţii administraţiei publice locale au depus mai multe proiecte care ar putea fi susţinute financiar prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Cel mai important proiect pentru care Saligny va primi finanțare este cel pentru „Construire și dotare centru medical în localitatea Saligny, jud. Constanța“, în valoare de 3.090.549 de lei. „Noi nu avem dispensar în comună, avem doar un cabinet medical de familie, unde îşi desfăşoară activitatea un medic generalist. Dacă reuşim să construim dispensarul pot spune că va fi un vis împlinit. Și la sate este nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. După ce vom avea realizat acest centru medical, ne vom strădui să facem rost de aparatura medicală necesară şi vom vedea ce soluții trebuie să găsim pentru a aduce la Saligny personal medical“, a declarat primarul comunei Saligny, Ion Beiu.

Zona Tabără din Făclia, în centru atenției

Un alt proiect acceptat spre finanțare este cel privind modernizarea rețelei de iluminat public stradal în comuna Saligny. În valoare de 636.673,42 de lei, proiectul prevede îmbunătățirea, extinderea și modernizarea rețelei publice de iluminat, cu tehnologii moderne, ce vor asigura, totodată, și o economie semnificativă la bugetul local, realizată prin reducerea cheltuielilor lunare de la factura de electricitate.

Pe lângă acest proiect, funcționarii din primăria Saligny au lucrat și la alte două proiecte care vizează zona tabără.  Este vorba despre proiectul „Extindere rețea alimentare cu apă loc. Făclia – Zona Tabără“, pentru care autoritatea publică locală ar urma să primească prin PNDL 535.500 de lei și despre cel pentru „Extindere rețea iluminat public, sat Făclia – Zona Tabără, comuna Saligny“, în valoare de 550.400 de lei. „Am depus la MDRAPFE aceste proiecte prin care vrem să aducem alimentarea cu apă şi energie electrică în zona lotizărilor din tabără, la Făclia. Am vândut nişte loturi de case aici, de fapt am ajutat oamenii să intre în legalitate cu actele, şi vrem acum să le asigurăm infrastructura şi toate utilităţile. Sunt vreo 60 de familii care ar urma să fie beneficiarele proiectului respectiv“, a explicat viceprimarul localității, Nicolae Țeleneanu.
Dar, pe lângă reușita obținerii finanțării acestor proiecte, la Saligny se lucrează intens și la alte oiective. „Se continuă lucrările la sala de sport a şcolii din comună. Proiectul l-am demarat încă de anul trecut, acum este spre finalizare şi se realizează cu sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Constanţa. Este o sală de dimenisuni mai mici, dar foarte necesară pentru copiii care, în perioada rece a anului făceau orele de sport afară, în frig, ploaie sau vânt“, a adăugat viceprimarul comunei, Nicolae Țeleneanu.