Mii de medgidieni au participat, marți seara, pe faleza din municipiul Medgidia, la manifestările prilejuite de sărbătorirea, în premieră, a Zilei Marinei Române. Nu au lipsit acordurile fanfarei militare, jocurile marinărești și un bogat program artistic, care au animat municipiul de pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Două nave fluviale aparținând Marinei Române au ancorat, marți, 8 august, la Medgidia, pe malul drept al Canalului Dunăre – Marea Neagră, evenimentul înscriindu-se în seria manifestărilor organizate de Primăria Municipiului Medgidia și Forțele Navale Române cu prilejul Zilei Marinei Române. Astfel, cetățenii Medgidiei au avut ocazia să viziteze vapoarele militare Monitor 47 „Lascăr Catargiu” și Vedeta blindată 177 „Opanez”, poposite pentru prima dată la noi în oraș.

Participanții la eveniment au avut ocazia să urce la bordul celor două nave militare, unde personalul le-a făcut o scurtă prezentare a ambarcațiunilor. Nu au lipsit nici jocurile marinărești, iar cei interesați să urmeze o carieră în domeniul militar au avut ocazia să cunoască oferta educațională prezentată de școlile militare la standurile special amenajate.

Programul care a stat sub semnul „Zilei Porților Deschise a Forțelor Navale Române” a debutat în perimetrul Parcului 1 Mai, cu Marșul Muzicii Militare a Forțelor Navale Române. Marinarii coordonați de Colonel Dr. Cornel Ignat, dirijorul Muzicii Militare a Forțelor Navale, au oferit, timp de aproape două ore, un spectacol memorabil locuitorilor din Medgidia. În cadrul programului artistic au mai evoluat și ansamblurile „Qarasu”, al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România – filiala Medgidia, și „Pandelașul”, al Casei de Cultură „I.N. Roman“ din Medgidia.

Nu au lipsit de la această activitate organizată pentru prima dată la Medgidia primarul  Valentin Vrabie și nici viceprimarul, Luminița Vlădescu, consilieri locali, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice din localitate.

„Deși de fiecare dată în marșul lor dinspre Dunăre la Marea Neagră, navele marinei militare doar tranzitau și salutau din mers Medgidia, am reușit, anul acesta, pentru prima dată, printr-o colaborare și o susținere a domnului comandor Marian Săvulescu, ca două nave militare să acosteze timp de o zi și o noapte și în municipiul Medgidia. E adevărat că a necesitat mai multe aprobări și autorizări, fiind pe marginea canalului, dar le-am obținut pe toate și iată că sunt câteva mii de oameni care au ieșit să se plimbe pe Faleza Canalului Dunăre Marea-Neagră din Medgidia, să se delecteze, pe chipurile lor citind acum mulțumire și bucurie.

Orice eveniment de acest gen este binevenit, deoarece orice manifestare înseamnă un prilej în plus de socializare, mai multă comunicare unii cu alții, mai mult respect între cetățeni. Mulți ani în Medgidia nu se prea întâmpla nimic sau erau evenimente foarte mici la care participau câteva sute de persoane. Dar aceste evenimente au nevoie de o anumită calitate pentru că Medgidia este totuși un municipiu. Eu am ales ca acest nivel calitativ al evenimentelor organizate să respecte calitatea și frumusețea oamenilor din Medgidia”, a declarat primarul Valentin Vrabie cu ocazia acestui eveniment organizat, pentru prima dată la un asemenea nivel, la Medgidia.

Citește și:

https://curierlocal.ro/9855/nave-militare-poposesc-la-medgidia-de-ziua-portilor-deschise-a-fortelor-navale-romane/

https://curierlocal.ro/9962/in-premiera-ziua-marinei-romane-la-medgidia-se-fac-ultimele-pregatiri/